Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici va fi celebrată sâmbătă, pe data de 9 martie, în România. Prin urmare, gospodinele din toate colțurile țării pregătesc, astăzi, rețetele de mucenici. În Moldova, aceștia sunt asemănători unor colaci în formă de 8. Vrei să-i pregătești și tu? Ei bine, dacă da, urmează sfatul Jamilei. Doar așa vor ieși pufoși și gustoși!
În România, după cum probabil că știi deja, există două tipuri de mucenici, cei moldovenești și cei muntenești. Primii sunt asemănători unor colaci în formă de 8. Ei sunt unși cu nucă şi miere, iar gustul lor este unul unic și extrem de delicios.
În schimb, mucenicii din Muntenia sunt fierți în apă cu mirodenii şi nucă. În rândurile de mai jos, îți vom prezenta pas cu pas modul de preparare al mucenicilor din zona Moldovei. Și nu îți vom prezenta orice rețetă, ci pe cea a celebrei bucătărese Jamila.
Pentru aluat:
Pentru sirop:
Pentu decor:
Pentru început se prepară aluatul, iar acesta este foarte asemănător cu cel de gogoși. El se poate frământa cu mână sau la robot. Extrem de important este, însă, ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Totodată, calitatea lor poate face diferența. Aluatul se frământă foarte bine. La final, acesta trebuie să fie suplu și nelipicios. Ulterior, urmează modelarea mucenicilor.
Vezi în video de mai jos cum se poate proceda pentru a ieși perfecți. Siropul, de asemenea, este și el simplu de făcut. Acesta se poate îndulci mai mult sau mai puțin, în funcție de preferințe.
După ce s-au copt și răcit, mucenicii pot fi scufundați în siropul fierbinte. La final, se ung cu miere și se tăvălesc prin nucă. Spor la treabă și poftă bună!
Citește și Mucenici de post pufoși. Ingredientul care îi face aromați și savuroși, ce trebuie să adaugi neapărat!