Portocalele sunt unele dintre fructele cel mai puternic asociate cu sezonul rece. Pot fi savurate ca atare, incluse în diverse deserturi sau transformate într-un gem aromat, care să fie servit cu pâine și unt. Iată cum să faci gem de portocale, pas cu pas, și ce să adaugi pentru un plus de aromă!
Pentru un gem de portocale dulce, delicios și parfumat ai nevoie, în primul rând, de portocale de calitate. Acestea trebuie să fie dulci, zemoase, parfumate și, pe cât posibil, bio. Alege portocale care nu sunt tratate chimic, pentru că vei folosi și coaja, pentru aromă.
Ingrediente:
Citește și: Ce poți face cu cojile de portocale. 4 utilizări mai puțin știute
Pentru început, trebuie să speli bine portocalele. Chiar dacă nu sunt tratate chimic, coaja lor trebuie să fie perfect curată. Pune portocalele în apă rece, împreună cu două linguri de bicarbonat de sodiu și lasă-le așa timp de o jumătate de oră. Bicarbonatul ajută la eliminarea eventualelor urme de pesticide din coajă.
După ce ai spălat portocalele, rade coaja și pune-o deoparte. Taie portocalele în felii de 1 cm grosime, adaugă peste ele o cană de apă rece și zahărul. În funcție de cât de dulci sunt portocalele în mod natural și cât de dulce vrei să fie gemul, vei folosi o cantitate mai mică sau mai mare de zahăr, respectiv între 750 g și 1 kg.
Citește și: Deserturi cu portocale. 3 rețete savuroase pentru Crăciun
Pune vasul cu portocalele și zahărul pe foc, adaugă zeama de lămâie și fierbe timp de 10 minute, după ce siropul dă în clocot. Acoperă apoi vasul cu un prosop umed, lasă să se răcească și pune-l la frigider până a doua zi. După 24 de ore, pune din nou gemul la fiert.
Adaugă și două stele de anason, o bucată de 1 cm de ghimbir, precum și coaja de portocală rasă, pentru mai multă aromă. Lasă gemul să mai fiarbă încă 10-15 minute sau până când devine legat. Acesta se va mai închega și după ce se răcește și este pus în borcane.
Citește și: De ce să nu arunci pielița albă de la portocale. Puțini știu ce substanță importantă conține
După ce s-a răcorit puțin, scoate anasonul și bucata de ghimbir și pune gemul în borcane potrivite, sterilizate în prealabil. Le poți steriliza în cuptor, în mașina de spălat vase sau în cuptorul cu microunde, cu puțin timp înainte de a pune gemul în ele.
Borcanele umplute se acoperă cu prosoape, astfel încât gemul să se răcească treptat, după care se depozitează în beci sau în cămară.