Cum faci cel mai bun jeleu de casă. Trucul pentru a obține rezultatul perfect, fără conservanți

Ingredientele de care ai nevoie

Scris de: Daoud Andra

23 Oct. 2023

Cum faci cel mai bun jeleu de casă. Trucul pentru a obține rezultatul perfect, fără conservanți

Jeleul este unul dintre cele mai iubite deserturi, mai ales de către copii. Poate fi cumpărat din comerț, dar se face ușor și acasă, din ingrediente la îndemână. Poți face jeleuri delicioase din orice fel de fructe, fără conservanți sau alte chimicale. Cum faci cel mai bun jeleu de casă și de ce ingrediente ai nevoie pentru a se închega.

Cu ce se încheagă jeleul

Jeleul este un desert care se face din puține ingrediente, rapid și simplu. Prepararea în sine durează câteva minute, după care jeleul trebuie să stea la rece pentru a se închega și a căpăta consistența dorită. La bază, jeleul de casă este suc de fructe îndulcit și amestecat cu un agent de îngroșare, care să îi dea acea consistență gelatinoasă.

Pentru a obține jeleu se poate folosi pectină, care este un ingredient 100% natural. Aceasta se găsește în cantitate mare în mere, dar și în alte tipuri de fructe. Pectina poate fi obținută însă prin fierberea sucului de mere proaspăt stors. O altă modalitate mai simplă și mai rapidă de a obține jeleu presupune să folosești gelatină alimentară. Există și o alternativă la gelatină, și anume agar agar. Acesta este mai rar folosit, însă reprezintă o metodă excelentă de a obține jeleu.

Citește și: Din ce sunt făcute de fapt jeleurile. Nu o să mai vrei să le consumi

Din ce sunt făcute de fapt jeleurile. Nu o să mai vrei să le consumi
Jeleurile se numără printre dulciurile preferate ale copiilor

Cum faci cel mai bun jeleu de casă

Pentru a obține jeleu de casă, ai nevoie, în primul rând, de suc de fructe proaspăt stors. În funcție de culoarea și aroma pe care vrei să o aibă jeleul, poți folosi un singur tip de fructe sau combinate. Pentru a obține jeleu galben, se folosește suc de portocale, de mango sau obținut din alte fructe galbene și portocalii.

Dacă vrei jeleu roșu, poți folosi orice fructe roșii, de la căpșune, cireșe, vișine și rodii până la fructe de pădure. Pentru jeleu verde, se poate folosi suc de kiwi. Indiferent ce fructe sau combinație de fructe ai utiliza, sucul trebuie să fie strecurat foarte bine, astfel încât să nu aibă pulpă.

Citește și: Prăjitură cu jeleu de afine și cremă de brânză. Rețeta explicată pas cu pas

Jeleu de casă cu gelatină

Cea mai simplă și rapidă modalitate de a face jeleu este cu gelatină. Ai nevoie de:

  • 500 ml suc de fructe
  • 3 plicuri de gelatină
  • zahăr după gust
  • forme

Se storc fructele și se trece sucul printr-o sită fină, pentru a-l separa de pulpă. Dacă sucul de fructe este acrișor și vrei să obții un jeleu dulce, se pune zahăr după gust. Se amestecă pentru ca zahărul să se topească, iar jumătate din cantitatea de suc de fructe se pune pe foc, pentru a se încălzi.

Când ajunge la punctul de fierbere, se dă la o parte de pe foc și se amestecă cu gelatina, până când aceasta se dizolvă. Se adaugă și restul de suc de fructe, se amestecă și se pune în forme. Se dă la frigider și se lasă cel puțin o oră, astfel încât să se închege.

Citește și: Cât zahăr se pune la peltea, de fapt. Greșeala pe care o fac și gospodinele cu experiență, de asta nu iese perfectă

Jeleu cu agar agar

Ingrediente:

  • 1 cană de suc proaspăt stors
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță agar agar

Sucul de fructe se amestecă cu zahărul și se pune pe foc. Când amestecul dă în clocot, se pune agar agar și se mai lasă la foc mediu aproximativ un minut. Se oprește focul, se lasă să se răcească și se toarnă în forme de silicon. Se dau formele la frigider până când jeleurile s-au închegat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *