Jeleul este unul dintre cele mai iubite deserturi, mai ales de către copii. Poate fi cumpărat din comerț, dar se face ușor și acasă, din ingrediente la îndemână. Poți face jeleuri delicioase din orice fel de fructe, fără conservanți sau alte chimicale. Cum faci cel mai bun jeleu de casă și de ce ingrediente ai nevoie pentru a se închega.
Jeleul este un desert care se face din puține ingrediente, rapid și simplu. Prepararea în sine durează câteva minute, după care jeleul trebuie să stea la rece pentru a se închega și a căpăta consistența dorită. La bază, jeleul de casă este suc de fructe îndulcit și amestecat cu un agent de îngroșare, care să îi dea acea consistență gelatinoasă.
Pentru a obține jeleu se poate folosi pectină, care este un ingredient 100% natural. Aceasta se găsește în cantitate mare în mere, dar și în alte tipuri de fructe. Pectina poate fi obținută însă prin fierberea sucului de mere proaspăt stors. O altă modalitate mai simplă și mai rapidă de a obține jeleu presupune să folosești gelatină alimentară. Există și o alternativă la gelatină, și anume agar agar. Acesta este mai rar folosit, însă reprezintă o metodă excelentă de a obține jeleu.
Citește și: Din ce sunt făcute de fapt jeleurile. Nu o să mai vrei să le consumi
Pentru a obține jeleu de casă, ai nevoie, în primul rând, de suc de fructe proaspăt stors. În funcție de culoarea și aroma pe care vrei să o aibă jeleul, poți folosi un singur tip de fructe sau combinate. Pentru a obține jeleu galben, se folosește suc de portocale, de mango sau obținut din alte fructe galbene și portocalii.
Dacă vrei jeleu roșu, poți folosi orice fructe roșii, de la căpșune, cireșe, vișine și rodii până la fructe de pădure. Pentru jeleu verde, se poate folosi suc de kiwi. Indiferent ce fructe sau combinație de fructe ai utiliza, sucul trebuie să fie strecurat foarte bine, astfel încât să nu aibă pulpă.
Citește și: Prăjitură cu jeleu de afine și cremă de brânză. Rețeta explicată pas cu pas
Cea mai simplă și rapidă modalitate de a face jeleu este cu gelatină. Ai nevoie de:
Se storc fructele și se trece sucul printr-o sită fină, pentru a-l separa de pulpă. Dacă sucul de fructe este acrișor și vrei să obții un jeleu dulce, se pune zahăr după gust. Se amestecă pentru ca zahărul să se topească, iar jumătate din cantitatea de suc de fructe se pune pe foc, pentru a se încălzi.
Când ajunge la punctul de fierbere, se dă la o parte de pe foc și se amestecă cu gelatina, până când aceasta se dizolvă. Se adaugă și restul de suc de fructe, se amestecă și se pune în forme. Se dă la frigider și se lasă cel puțin o oră, astfel încât să se închege.
Ingrediente:
Sucul de fructe se amestecă cu zahărul și se pune pe foc. Când amestecul dă în clocot, se pune agar agar și se mai lasă la foc mediu aproximativ un minut. Se oprește focul, se lasă să se răcească și se toarnă în forme de silicon. Se dau formele la frigider până când jeleurile s-au închegat.