Cum faci cele mai bune ouă ochiuri. Ouăle prăjite sunt unul dintre cele mai simplu de gătit preparate, pe care le consumăm cel mai adesea la micul dejun. Însă cu toate că rețeta nu este deloc complicată, multor gospodine nu le ies ouăle ochiuri așa cum și-ar dori. Există însă un secret cu ajutorul căruia cu siguranță vei face cele mai delicioase ouă prăjite.
Ochiurile se fac rapid și trebuie servite imediat, altfel iși pierd savoarea. De aceea este important să ai la îndemână toate ingredientele. Spre exemplu, daca servești ochiurile cu pâine prăjită, ar fi bine să o pregătești înainte sau în timp ce faci ouăle.
De asemenea, pentru ca ouăle ochiuri să îți iasă perfect, trebuie să respecți și timpul de prăjire în tigaie. De regulă se ține la foc mic spre mediu apoximativ un minut și jumătate.
Totuși, există și unele trucuri pe care doar gospodinele cu experiență le cunosc de a face cele mai gustoaste ouă ochirui. Este recomandat ca în tigaie să se adauge o lingură de apă, iar după putem lăsa ouăle să se gătească timp de încă un minut, cu un capac deasupra.
Astfel, ouăle vor avea un gălbenuș moale și un albuș gătit corespunzător. Dar de ce este această metodă atât de importantă?
Ei bine, datorită apei, în tigaie se creează condens, care ajută la gătirea preparatului. Totodată, pentru un plus de savoare, bucătarii profesioniști recomandă să se adauge pesto roșu sau verde în tigaia în care prăjești ouăle.
Ca moduri de servie, peste ouă putem adăuga parmezan ras, piper proaspăt măcinat și le putem consuma cu pâine prăjită. De asemenea, putem mânca ouăle ochiuri alături de o salată proapsătă, puțin bacon sau diferite mezeluri și brânzeturi pe care fiecare le are în frigider.
În cazul în care gătești mai multe ochiuri, este bine să folosești o tigaie mai mare, pentru ca ouăle să aibă spațiu între ele. Există și tigăi special concepute pentru ochiuri, cu patru sau mai multe cavități rotunde. Astfel de tigăi elimină problema lipirii ochiurilor între ele, precum și pe cea a formei neregulate.
Citește și: „Când expiră ouăle, de fapt. Se mai pot consuma sau nu după termenul de valabilitate?”
În primul rând, este bine de știut că ouăle nu au același număr de calorii, deoarece unele sunt mai mari și altele mai mici. Un ou mare conține în jur de 90 de calorii, iar cel mic aproximativ 60.
În funcție de modul de gătire, ouăle pot avea mai multe sau mai puține calorii. Spre exemplu, un ou ochi are aproximativ 72 de calorii, în timp ce un ou fiert poate avea cam 78 de calorii. Totuși, specialiștii recomandă să mâncăm ouă fierte în locul celor prăjite, deoarece prin prăjire, oului îi scade valoarea nutritivă. În cazul în care optăm totuși pentru un ou prăjit, este indicat să-l preparăm fără ulei.