În lumea culinară, rețetele nu sunt doar combinații de ingrediente, ci povești transmise din generație în generație, aducând cu ele arome, amintiri și tradiții. În acest context, nu putem să nu ne gândim la maestrul bucătar și scriitor Radu Anton Roman, ale cărui rețete și sfaturi culinare au încântat și inspirat atât amatorii de gătit, cât și pasionații de gastronomie. Radu Anton Roman, maestrul gastronomiei românești, jurnalist și scriitor, dezvăluie în cartea sa, “Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia), rețeta delicioaselor gogoși muntenești.
Rețeta de gogoși muntenești a lui Radu Anton Roman nu este doar o listă de ingrediente și instrucțiuni, ci un omagiu adus tradiției și culturii românești. ”Gogoșile muntenești bat drumul între rustrele scovergi din Ardeal și preanobilul cozonac de Moldova, fără să-și găsească loc potrivit. Se dau la masă ninse cu o avalanșă de zahăr pudră”.
Ingrediente
Cum se prepară:
Iată cum descrie Radu Anton Roman procesul de creație a acestor minunate gogoși: „Se face o dospeală dintr-o ceașcă de lapte călduț, drojdie, o linguriță de zahăr și ceva făină și se lasă la cald, să învie și să crească. După ce s-a făcut mare, maiaua se amestecă cu toate cele rămase, cât să iasă o cocă potrivită – se lasă la cald un ceas, să se-nfoaie. Se întinde foaie groasă de-un deget, se mai uită de ea un pic, câteva minute, să se odihnească, apoi se taie bucăți rotunde (înmuiați gura unui pahar subțire în făină) și iar se lasă să sporească. Se încinge ulei destul și se pun gogoșile la prăjit pe ambele părți”.
Printre numeroasele sale creații culinare, gogoșile muntenești reprezintă o bucată de patrimoniu culinar care păstrează vie amintirea acestui talentat și regretat om al gastronomiei. Radu Anton Roman a fost un adevărat ambasador al bucătăriei românești, aducând tradiția în casele noastre prin rețete autentice și savuroase.