Cum faci cele mai delicioase gogoși pe care le-ai mâncat vreodată. Așa ies moi și foarte pufoase ca în copilărie. E trucul lui Radu Anton Roman

Află rețeta autentică de gogoși muntenești a lui Radu Anton Roman

Scris de: Oana Matei

08 Aug. 2023

Cum faci cele mai delicioase gogoși pe care le-ai mâncat vreodată. Așa ies moi și foarte pufoase ca în copilărie. E trucul lui Radu Anton Roman

În lumea culinară, rețetele nu sunt doar combinații de ingrediente, ci povești transmise din generație în generație, aducând cu ele arome, amintiri și tradiții. În acest context, nu putem să nu ne gândim la maestrul bucătar și scriitor Radu Anton Roman, ale cărui rețete și sfaturi culinare au încântat și inspirat atât amatorii de gătit, cât și pasionații de gastronomie. Radu Anton Roman, maestrul gastronomiei românești, jurnalist și scriitor, dezvăluie în cartea sa, “Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia), rețeta delicioaselor gogoși muntenești.

Rețeta de gogoși muntenești a lui Radu Anton Roman

Rețeta de gogoși muntenești a lui Radu Anton Roman nu este doar o listă de ingrediente și instrucțiuni, ci un omagiu adus tradiției și culturii românești. ”Gogoșile muntenești bat drumul între rustrele scovergi din Ardeal și preanobilul cozonac de Moldova, fără să-și găsească loc potrivit. Se dau la masă ninse cu o avalanșă de zahăr pudră”.

Vezi și Diferența dintre făina 000 și făina 650. La ce se folosește de fapt fiecare. Semnificația codurilor de pe pachet

Gogoșile muntenești, un deliciu tradițional

Ingrediente

  •  o jumătate de kilogram de făină
  •  3 ouă întregi
  • 3 linguri de zahăr
  • două linguri de unt
  • sare, un vârf de cuțit
  •  lapte cât cuprinde
  •  o lingură de drojdie

Cum se prepară:

Iată cum descrie Radu Anton Roman procesul de creație a acestor minunate gogoși: „Se face o dospeală dintr-o ceașcă de lapte călduț, drojdie, o linguriță de zahăr și ceva făină și se lasă la cald, să învie și să crească. După ce s-a făcut mare, maiaua se amestecă cu toate cele rămase, cât să iasă o cocă potrivită – se lasă la cald un ceas, să se-nfoaie. Se întinde foaie groasă de-un deget, se mai uită de ea un pic, câteva minute, să se odihnească, apoi se taie bucăți rotunde (înmuiați gura unui pahar subțire în făină) și iar se lasă să sporească. Se încinge ulei destul și se pun gogoșile la prăjit pe ambele părți”.

Patrimoniu culinar

Printre numeroasele sale creații culinare, gogoșile muntenești reprezintă o bucată de patrimoniu culinar care păstrează vie amintirea acestui talentat și regretat om al gastronomiei. Radu Anton Roman a fost un adevărat ambasador al bucătăriei românești, aducând tradiția în casele noastre prin rețete autentice și savuroase.

Vezi și Gogoși de post, rețeta simplă. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi neapărat pentru a ieși pufoase și aromate

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *