Cum faci frișcă de post și de câte ingrediente aveți nevoie pentru o rețetă simplă. Frișca de post este de cele mai multe ori gătită, în perioada de dinaintea celor mai mari sărbători creștine. Asta pentru că, sunt mulți ce care țin toate zilele de post. Este ușor de pregătit și aveți nevoie de doar câteva ingrediente la îndemâna oricui.
Ingrediente
Primul pas este să lăsați năutul la înmuiat într-un litru de apă, timp de 24 de ore. Vasul trebuie să fie acoperit. După ce aceste boabe de năut s-au hidratat, puneți boabele de năut, împreună cu alți 1,5 l apă la fiert, într-o oală sub presiune.
Se pune capacul și se dă la fiert la foc mare, până când auziți 10 şuierături repetate ale valvei de presiune. Reduceți apoi focul la minim şi lăsați năutul să fiarbă pentru încă 10 minute.
Se lasă oala sub presiune cu tot conţinutul să se răcească pentru câteva zeci de minute. Strecurați năutul şi pregătiți după reţeta preferată.
Se strecoară zeama şi se împarte în mai multe forme de cuburi de gheaţă. Puneți tăvile la frigider pentru câteva ore, apoi le scoateți şi pregătiți frişca din aquafaba, căci aceasta e denumirea lichidului rămas.
Se topesc 10-12 cuburişi, se bat cu zahărulşi esenţă de vanilie. Mixați compoziţia pentru aproximativ 15 minute, întâi la viteza mică, pentru primele 3 minute, apoi la viteză mare.
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-un vas de plastic se pune frișca vegetală, împreună cu zahărul tos pudră, zahărul vanilat și mixați la o treaptă joasă, pentru a nu se împrăștia ingredientele. Apoi se poate mări viteza.
Frișca lichidă se va mixa atât cât se va întări și ține de paleta mixerului. Aceasta se va da la rece în frigider până la folosire.
Pentru sirop
Punem într-un ibric apa, zahărul tos, zahărul vanilat la încălzit ( atât cat se va topi zahărul. Se adaugă coaja de portocală.
Pentru glazura de ciocolată
Toate aceste ingrediente pentru glazura de ciocolata se vor pune pe foc într-un ibric, amestecând cu o spatulă până se va topi bine ciocolata.
Se toarnă peste prajitură călduță, apoi se va da la rece în frigider, pentru a se întări bine glazura.
Puneți într-un vas de plastc zahărul tos pudră împreună cu gemul de caise, mixand până se va topi zahărul bine cu gemul și se va forma o pastă.
E adaugă bicarbonatul de sodiu alimentar ( stins cu otet ), sifonul putin cate putin, cacao, uleiul. Mixați la o treapta mică până ce alimentele se vor încorpora.
Faina cernuta se pune în ploaie, amestecand cu o lingura de lemn de jos în sus.
Se pregătește o tavă patrata cu peretii înalți ( 30/30 ), tapetată cu hârtie de copt. Pe un platou patrat, se pun prima parte de blat, se însiropează cu siropul călduț ( cu ajutorul unei linguri )
Puneți un strat de frișcă, apoi cea de-a doua parte de blat.
Glazura de ciocolata călduță se toarnă peste prăjitură, nivelând-o pe toata suprafata cu ajutorul unei spatula.
Prajitura glazurată de post cu frișca vegetală o punem la rece în frigider, apoi o putem servi.