Ghiveciul sau tocana de legume reprezintă o mâncare clasică, sățioasă, care poate fi preparată oricând, inclusiv în perioada postului. Există numeroase rețete de ghiveci, însă cel călugăresc are un gust aparte, datorită modului de preparare. Cum faci cel mai bun ghiveci călugăresc și care este secretul pentru a obține un preparat deosebit.
Așa cum îi spune și numele, ghiveciul călugăresc este un fel de mâncare tradițional, care se pregătește la mănăstiri și la schituri. Nu este o simplă tocană de legume, ci un fel de mâncare gătit pe îndelete, atât pe flacără, cât și în cuptor. Potrivit părintelui Antim de la Mănăstirea Curchi, acest ghiveci se prepară într-un tuci sau o oală cu fundul gros, pentru a nu se lipi cât timp stă la cuptor.
Pornind de la rețeta de bază, se pot adăuga și alte legume de sezon. Acest fel de mâncare este ideal în perioada postului, deoarece conține o varietate mare de legume și este foarte sățios. În plus, este practic și poate fi preparat cu ce ai la îndemână.
Opțional:
Citește și: Alimente de post cu puține calorii. Sunt ideale în dietă, ce nu trebuie să lipsească de pe lista ta
Mai întâi, se pregătesc legumele. Puteți pune mai multe sau mai puține, în funcție de ce aveți în frigider. Se spală și se curăță toate legumele. Se toacă mărunt ceapa, iar morcovul se dă pe răzătoarea mare. Acestea se pun într-o cratiță pe foc, împreună cu 3-4 linguri de ulei și un praf de sare. Se călesc timp de câteva minute, iar între timp se taie cuburi și celelalte legume.
Dacă folosiți praz, acesta se va tăia rondele, iar dacă se adaugă și ciuperci, acestea vor fi tăiate în jumătăți sau sferturi, în funcție de cât de mari sunt. După ce morcovul și ceapa s-au călit, se adaugă cartofii tăiați cuburi. Se mai lasă câteva minute, după care se pun și restul de legume. Roșiile se decojesc și se taie cubulețe sau se dau pe răzătoare și se adaugă în oală.
Se adaugă cimbru uscat și piper proaspăt măcinat, precum și sare, dacă mai este nevoie. Se toarnă și o jumătate de pahar de apă și se lasă pe foc până când legumele dau în clocot. Apoi, se pune vasul la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ o oră. În funcție de câtă zeamă au roșiile, vasul poate fi acoperit cu folie de aluminiu în prima jumătate de oră. Ulterior, folia se îndepărtează și ghiveciul se lasă să se rumenească.
Se servește cu pătrunjel proaspăt tocat și cu pâine proaspătă. Dacă nu țineți post, ghiveciul călugăresc poate fi o garnitură excelentă pentru orice tip de carne.