Cum fierbi de fapt orezul ca să nu se mai lipească de oală. Metoda banală pe care o vei folosi mereu

Așa obții de fiecare dată o garnitură perfectă

Scris de: Daoud Andra

30 May. 2023

Cum fierbi de fapt orezul ca să nu se mai lipească de oală. Metoda banală pe care o vei folosi mereu

Orezul este o legumă foarte versatilă, care se folosește într-o mulțime de preparate și chiar deserturi. Îl putem savura simplu sau cu legume, pe post de garnitură, putem prepara pilaf din el, dar nu lipsește nici din mâncărurile tradiționale precum sarmale sau ardei umpluți. Iată cum trebuie să fierbi de fapt orezul ca să nu se mai lipească de oală! Dacă ții cont de aceste trucuri, reușita este garantată.

Sfaturi despre cum să fierbi orezul ca să nu se mai lipească de oală

Dacă ai ales să faci o garnitură pe bază de orez sau chiar un desert pornind de la acest ingredient, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. În cazul în care vrei ca rezultatul final să fie unul în care boabele de orez să se păstreze întregi și să nu se lipească nici între ele, nici de oală, iată ce trebuie să faci!

Citește și: De ce să pui două felii de pâine deasupra orezului. Trucul care te salvează de o problemă majoră în bucătărie

Alege orezul potrivit

În magazine există mai multe tipuri de orez, iar pentru a obține garnitura perfectă, trebuie să îl alegi pe cel potrivit. Orezul cu bob rotund este ideal pentru sarmale și pilaf, în timp ce acela cu bob lung, basmati sau jasmine sunt potrivite pentru garnituri.

Spală orezul înainte de a-l folosi

Boabele de orez ajung să se lipească în timpul gătirii, atât între ele, cât și de fundul vasului, din cauza amidonului. Pentru a evita acest lucru, clătește orezul sub un jet de apă rece înainte de a-l pune la fiert.

Citește și: Cât orez se pune la 1 litru de lapte. Greșeala pe care o fac multe persoane, așa obții un desert delicios

Alege vasul potrivit

Nu orice oală din bucătărie este potrivită pentru a fierbe orez. Alege una cu înveliș ceramic, de teflon sau de inox, astfel încât orezul să nu se lipească de fundul și de pereții ei.

Respectă timpul de gătire

În funcție de preparat, orezul are nevoie de mai mult sau de mai puțin timp de fierbere. În cazul în care prepari pilaf, orezul trebuie să fiarbă mai mult, dar dacă nu vrei ca boabele de orez să devină pufoase și să se lipească între ele, orezul nu are nevoie de mai mult de 10-12 minute de fierbere, timp în care trebuie să amesteci constant în oală.

Citește și: Câtă apă se pune la orez în funcție de cantitate. Multe gospodine greșesc, de asta nu iese pufos și gustos

Cantitatea ideală de apă

Orezul absoarbe o cantitate mare de apă în timpul fierberii, iar raportul trebuie să fie de 1:2. Altfel spus, dacă fierbi 100 de grame de orez, va trebui să pui 200 ml de apă. Aceasta va fi complet absorbită de orez și nu va mai fi nevoie să îl scurgi, nici nu se va lipi de vas.

Gătește orezul la abur

Dacă nu ai o oală specială pentru a fierbe orezul, un aparat de gătit la aburi sau un multicooker, poți improviza destul de ușor. Pune la fiert o oală cu apă și sare, pune deasupra ei o sită metalică, în care așezi orezul spălat și acoperă cu un capac. Verifică din când în când și amestecă, pentru ca orezul să se gătească uniform. Acesta va fierbe datorită aburului și va rămâne al dente, fără să absoarbă prea multă apă sau să se lipească de oală.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *