Friptura de porc este una dintre cele mai populare și apreciate feluri de mâncare din bucătăria românească. Aceasta poate fi preparată în mai multe feluri, fie la grătar, la tigaie, la cuptor sau la ceaun. În funcție de tipul de carne și de modul de gătire, friptura de porc este probabil, una dintre cele mai gustoase preparate din lume.
Cum se frăgezește carnea de porc
Totuși, spre deosebire de carnea de pui, care este fragedă în mod natural sau mușchiul de vită, care se gătește foarte puțin, carnea de porc poate fi destul de tare. În continuarea articolului îți arătăm cum alegi carnea și cum poți pregăti o friptură suculentă de porc.
Friptura de porc se poate prepara din orice segment al carcasei, dar cu timpi, temperatură și modalități de gătire diferite, în funcție de grăsimea conținută, cu os sau fără os, bucată întreagă sau tăiată. Din acest motiv, în rândurile următoare, îți arătăm care sunt principalele segmente de carne de porc din care poți prepara fripturi delicioase:
Cum se prepară carnea
- Mușchiuleț de porc- carne fragedă, fără grăsime. Se gătește rapid în tigaie sau la grătar, fără a necesita marinare.
- Cotlet de porc fără os (mușchi file)- carne fără grăsime. Se prepară la grătar sau la cuptor, la temperatură ridicată și timp de gătire scurt. Mușchiul de porc dacă se gătește mai mult timp, devine fad și înecăcios. De asemenea, mușchiul de porc este potrivit pentru prepararea ruladelor umplute.
- Cotlet de porc cu os- conține grăsime în zona osului. Se prepară la tigaie, grătar sau cuptor.
- Ceafă de porc- conține inserții de grăsime. Se recomandă gătirea pe grătar sau în tigaie la foc mediu. Pentru a frăgezi ceafa de porc, se ține în marinată minim 2 ore înainte de gătire.
- Spată, pulpă de porc- se recomandă pentru fripturi la cuptor înăbușite sau mâncăruri, șnițele, tocături.
- Fleica de porc- conține multă grăsime. Se gătește la cuptor sau în tigaie, pentru grătar este mai gustoasă dacă se marinează înainte.
- Coastă, piept de porc- carne tare, cu conținut ridicat de grăsime. Se pot prepara la grătar dar numai după ce, carnea a fost marinată sau parțial fiartă.
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
Vezi și Condimente care fac mai gustoasă carnea de porc. Îi dau o savoare aparte
Sfaturi de preparare a fripturii fragede de porc
Marinarea cărnii
În funcție de tipul de carne și modul de preparare, pentru o friptură fragedă de porc, un prim pas, este marinarea cărnii. Marinata este o etapă esențială, pentru a frăgezi și a aromatiza carnea. Ingredientele pentru marinată se împart astfel:
- lichide: oțet balsamic, zeamă de lămâie, iaurt, kefir, suc de citrice, sos de soia, vin roșu, cidru, saramură, etc.
- aromatice: ierburi aromatice uscate, miere, sare, piper, usturoi, ardei iute, chimen măcinat, boia, zahăr brun, muștar, etc.
Prepararea cărnii de porc
- Datorită varietăților de gătire, poți obține fripturi suculente și fragede, atât timp cât le gătești corect. De exemplu, pentru cotlet sau mușchi, acestea se gătesc rapid, la foc mare, astfel vor forma o crustă crocantă. După acest pas, carnea se prepară la cuptor la o temperatură mai scăzută. Așa va vei obține o friptură crocantă și aromată la exterior și suculentă în interior.
- Căldura indirectă din cuptor sau un grătar închis cu capac, va gătă treptat treptat carnea, rezultând o friptură de porc fragedă.
- Căldura directă, precum prăjirea în tigaie, gătește exteriorul mult mai repede decât interiorul, de obicei, carnea se prăjește 5-6 minute pe fiecare parte, pentru a fi bine prăjită. La căldura indirectă, timpul de prepare va fi mai lung, aproximativ 20 de minute pe kilogram.
- Cea mai sigură metodă pentru o friptură fragedă de porc este gătirea lentă, la foc mic. Înăbușirea este o metodă lentă de gătire a cărnii, cu hidratare ridicată în care carnea este pusă într-un amestec de ingrediente lichide și se fierbe câteva ore la foc mic. Această metodă este potrivită pentru carnea de porc mai tare, precum coastă, spată sau pulpă. Înainte de a găti carnea, prin înăbușire, se recomandă a fi prăjită 2-3 minute, în tigaie. Astfel friptura va avea o crustă crocantă, dar carnea va fi foarte fragedă.
Lasă friptura în repaus înainte de servire
Una dintre cele mai importante practici, destul de rar aplicată, pentru a păstra umiditatea și frăgezimea cărnii este perioada de repaus. Indiferent de metoda de gătire, după ce ai oprit focul, lasă friptura în repaus timp de 10 minute înainte de servire.
Vezi și Regula celor 5 porci nu se mai aplică. Câte animale au voie românii să crească în curte
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!