Cum îl cheamă de fapt pe Patriarhul Daniel și ce studii are. Puțini știu asta despre el

ÎPS Daniel a studiat mult până să ajungă patriarhul României
Cum îl cheamă de fapt pe Patriarhul Daniel și ce studii are. Puțini știu asta despre el

Întreaga țară îl știe pe Patriarhul Daniel, cunoscut și ca Preafericitul. Puțini știu, însă, care este numele real al înaltului preot, conducător al Bisericii Ortodoxe Române, funcție pe care o ocupă de aproape 15 ani.

Ce nume a primit la botez Patriarhul Daniel

Potrivit biografiei personale postate pe site-ul Patriarhiei, Daniel Ilie Ciobotea, pe numele său de mirean, s-a născut pe 22 iulie 1951, din părinții Alexie și Stela Ciobotea. De loc este din satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, iar numele de botez este Dan-Ilie.

În 1966 începe liceul în Buziaș, apoi le continuă la Lugoj. După lice, studiază la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu și face și un doctorat la Institutul Teologic Universi­tar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg și la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau.

Între 1980 și 1988 este lector la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveţia, iar în 1987 intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, jud. Neamţ, cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie. În acelaș an este hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah. În 1988 este hirotesit protosinghel şi numit consilier patriarhal, director al Sectorului „Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic”. Tot atunci devine conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti.

Funcțiile și realizările Înalt Prea Sfințitului Patriarh Daniel

În 1990 este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Același an a adus și întronarea lui ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Din 1992 și până în 2009 este profesor de Teologie dogmatică şi pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi și în același an este ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. La 30 septembrie 2007 este întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din Bucureşti și tot în 2007 este profesor de Teologie pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

Înalt Prea Sfințitului Patriarh Daniel i se datorează și aducerea moaștelor unor sfinți și a unor relicve sfinte la Iași și în eparhiile sufragane ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum fragmentul din lemnul Sfintei Cruci la Mănăstirea „Xiropotamu” din Muntele Athos-Grecia, moaștele Sfântului Apostol Andrei de la Patras-Grecia, moaștele Sf. Gheorghe de la Livadia-Grecia, Brâul Maicii Domnului de la Volos-Grecia, moaștele Sf. Ioan Casian de la Marsilia-Franța, moaștele Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir de la Tesalonic-Grecia, fragment din lemnul Sfintei Cruci ce se păstrează la Mănăstirea Panaghia Soumela, Veria-Grecia sau fragmentul din moaștele Sfântului Apostol Pavel de la mănăstirea Panaghia Soumela, Veria-Grecia. De asemenea, el este și membru de onoare al Academiei Române.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *