Atunci când stai de vorbă cu cineva față în față și te minte, este relativ ușor să îți dai seama de acest lucru. Există gesturi și comportamente non-verbale care îi dau pe oameni de gol atunci când sunt nesinceri. Însă când cineva te minte pe WhatsApp sau prin intermediul altei platforme de mesagerie, poate fi dificil să îți dai seama. Sunt însă câteva indicii care te pot ajuta să te prinzi rapid dacă ești mințit.
Platformele de mesagerie sunt din ce în ce mai folosite pentru a comunica, în detrimentul conversațiilor telefonice sau a celor față în față. Este mult mai ușor să scrii cuiva un mesaj, iar el să îți răspundă când are timp, decât să îl suni sau să vă întâlniți. Cu toate acestea, comunicarea prin intermediul acestor platforme este de foarte multe ori impersonală și rece. A interacționa cu cineva doar în scris nu îți permite să îi observi mimica, gesturile, limbajul corpului, iar toate acestea pot transmite mai mult decât cuvintele în sine.
Tocmai din acest motiv poate fi foarte greu să îți dai seama dacă cineva te minte pe WhatsApp sau pe Messenger. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Cornwall au descoperit că există câteva indicii care îi dau de gol pe oameni atunci când nu sunt sinceri în scris. Oamenii de știință au analizat mai bine de 1.700 de conversații între femei și bărbați și au descoperit trei moduri în care minciunile pot fi mascate în chat.
O persoană care minte tinde să comunice în cuvinte puține, pentru a avea șanse mai mici să fie descoperită. Cu cât construiești o minciună mai amplă, cu mai multe detalii, cu atât sunt șanse mai mari să te încurci în ele și să te dai de gol.
Atunci când cineva îți oferă prea multe detalii când întrebi ceva, poate fi un semn că minte. La o întrebare simplă de tipul „Cum a fost ziua ta?” poți primi un răspuns de câteva paragrafe, cu detalii nesolicitate. Acest lucru poate însemna că persoana respectivă încearcă să își construiască un alibi, pentru că se simte vinovată de ceva.
Citește și: Semne că soțul te minte. Aceste lucruri îl trădează, indicii clare
Cei care mint folosesc adesea cuvinte ambigue pentru a da răspunsuri. Atunci când primești răspunsuri precum „poate, posibil, probabil” la o întrebare la care partenerul de dialog ar putea răspunde simplu cu „da” sau „nu”, cel mai probabil ascunde adevărul.
Așadar, atunci când întâlnești una, două sau chiar toate cele trei situații într-o conversație pe WhatsApp, poți să îți pui întrebări cu privire la sinceritatea partenerului de dialog. La acestea se adaugă și alte semne care pot trezi suspiciuni, precum evitarea răspunsului, schimbarea subiectului sau mici minciuni aparent nevinovate, care pot ascunde o minciună mai mare.