Bebelușii și copiii mici sunt mai sensibili la schimbările de temperatură decât adulții. Micuții nu sunt capabili să își regleze singuri temperatura corpului, de aceea părinții trebuie să fie foarte atenți la anumite semne, pentru a ști dacă cei mici au un disconfort legat de temperatură. Cum îți dai seama dacă bebelușului îi este frig și cum îl ajuți să se încălzească.
În sezonul rece poate fi o adevărată provocare să ieși la plimbare cu un bebeluș. Acesta trebuie să fie îmbrăcat corespunzător, pentru a nu simți frigul și mai ales să aibă mâinile, picioarele și capul bine protejate. Bebelușii pierd căldură prin extremități, de aceea este important să te asiguri că aceste părți ale corpului sunt îmbrăcate corespunzător.
În anotimpul rece, se spune că micuții trebuie să aibă un strat de haine în plus față de adulți. Este important, mai ales în cazul bebelușilor care sunt plimbați în cărucior și nu se mișcă prea mult, prin urmare nu se încălzesc. Dacă sunt îmbrăcați prea subțire sau petrec prea mult timp în frig, există riscul să apară hipotermia, care este foarte periculoasă în cazul bebelușilor.
Indiferent că este în casă sau afară, atunci când bebelușului îi e frig, sunt câteva semne care indică acest lucru. Iată la ce trebuie să fii atentă și ce să faci în astfel de cazuri!
Bebelușii de obicei au membrele puțin mai reci decât restul corpului, însă dacă diferența de temperatură este mare, poate fi un semn că le e frig. Cel mai fidel verifici temperatura la ceafă, dacă și zona aceea este rece, copilul are nevoie de haine mai groase sau de o temperatură mai mare.
Citește și: La câte grade se spală hainele bebelușului. Detaliul esențial pe care e bine să-l iei în calcul
Atunci când micuțul este agitat și ai eliminat toate celelalte cauze (foame, oboseală, scutec plin, disconfort), este posibil să îi fie frig. Bebelușii dau energic din mâini și din picioare pentru a se încălzi.
Dacă, dimpotrivă, este letargic și lipsit de energie, poate fi un semn că se instalează hipotermia. În cazul în care are și pielea palidă, iar buzele au o tentă vineție, este cazul să îl încălzești. Acoperă-l cu o pătură călduroasă sau pune-l piele pe piele, pentru a-l ajuta să își regleze temperatura corpului.
Hipotalamusul, partea creierului care are legătură cu reglarea temperaturii din organism, este responsabil pentru acest stimul. Mulți copii strănută atunci când sunt dezbrăcați pentru a fi spălați sau schimbați. Pune mâna ta caldă pe burtica lui atunci când îi dai jos hainele, pentru a-l ajuta să se încălzească.