Cum îți dai seama dacă un pepene e copt, de fapt, fără să-i faci dop. Trucul pe care trebuie să-l știe toți românii

Sfaturi pentru alegerea pepenelui copt

Scris de: Oana Matei

28 Jun. 2023

Cum îți dai seama dacă un pepene e copt, de fapt, fără să-i faci dop. Trucul pe care trebuie să-l știe toți românii

Pe timp de vară, nu există nimic mai răcoritor și mai delicios decât o felie de pepene roșu și dulce. Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă cum pot determina dacă un pepene este copt și gustos, fără a recurge la tradiționalul test al „dopului”. Dar, cu cele 5 sfaturi ale noastre, vei identifica cu precizie un pepene copt.

5 Sfaturi pentru a alege cel mai bun pepene

Caută pete galbene sau crem

În timp ce examinezi coaja pepenelui, fii atent la prezența unor pete galbene sau crem. Aceste pete indică faptul că pepenele a fost bine expus la soare și că zaharurile naturale din interior au avut suficient timp să se dezvolte și să ofere dulceață pepenelui. Dacă pata este albă, pepenele nu este copt.

Analizează codița pepenelui

Un alt indiciu important despre coacerea pepenelui îl reprezintă codița. Dacă codița este uscată și de culoare maro închis, există șanse mari ca pepenele să fie copt. Dacă codița este verde și suculentă, în acest caz pepenele nu este copt.

Verifică culoarea, luciul și greutatea pepenelui

Cu cât coaja este mai închisă la culoare și cu cât are mai puține pete verzi de nuanțe diferite, cu atât pepenele va fi mai copt și, prin urmare, va avea un gust mai dulce. Căută pepeni verzi cu o coajă fermă, netedă, fără umflături, suficient de tari și grei pentru că este un indicator al conținutului ridicat de zahăr și apă.

Vezi și Ce pepene îngrașă mai mult: roșu sau galben? Părerea nutriționistului

Lovește ușor coaja pepenelui

Dacă ciocănești ușor cu degetele coaja, iar sunetul este înăbușit, atunci pepenele nu este copt. Dacă sună a ”gol”, înseamnă că are un conținut ridicat de apă și pepenele este numai bun de a fi consumat.

Verifică dungile lemnoase maro

Dacă ai lăsat un pepene pentru că avea dungi maro pe coajă, ai făcut o greșeală. Acestea indică, de fapt, că aroma pepenelui este mai intensă.

Cum alegi un pepene gata tăiat

Uneori nu vrem sa cumpărăm un pepene întreg, ne dorim să cumpărăm doar o jumătate sau un sfert de pepene. În acest caz, e bine să alegem pepenii cu pulpa cea mai roșie și mai puțin făinoasă și cu semințele cele mai închise la culoare. Dacă semințele sunt albe, atunci pepenele fie nu este copt, fie au fost folosiți agenți chimici de coacere forțată.

Cum se păstrează pepenele

Întreg, pepenele verde se păstrează la temperatura camerei, într-un loc răcoros, fără lumină, astfel poate rezista aproximativ 8 zile . După ce este tăiat, este necesar să fie acoperit cu folie de plastic sau folie de aluminiu și păstrat la frigider pentru aproximativ 4 zile, la o temperatură de 3 până la 5ºC.

Vezi și Nu consuma sub nicio formă pepenele verde dacă observi asta în mijlocul său. Aruncă-l imediat la gunoi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *