Pe timp de vară, nu există nimic mai răcoritor și mai delicios decât o felie de pepene roșu și dulce. Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă cum pot determina dacă un pepene este copt și gustos, fără a recurge la tradiționalul test al „dopului”. Dar, cu cele 5 sfaturi ale noastre, vei identifica cu precizie un pepene copt.
Caută pete galbene sau crem
În timp ce examinezi coaja pepenelui, fii atent la prezența unor pete galbene sau crem. Aceste pete indică faptul că pepenele a fost bine expus la soare și că zaharurile naturale din interior au avut suficient timp să se dezvolte și să ofere dulceață pepenelui. Dacă pata este albă, pepenele nu este copt.
Analizează codița pepenelui
Un alt indiciu important despre coacerea pepenelui îl reprezintă codița. Dacă codița este uscată și de culoare maro închis, există șanse mari ca pepenele să fie copt. Dacă codița este verde și suculentă, în acest caz pepenele nu este copt.
Verifică culoarea, luciul și greutatea pepenelui
Cu cât coaja este mai închisă la culoare și cu cât are mai puține pete verzi de nuanțe diferite, cu atât pepenele va fi mai copt și, prin urmare, va avea un gust mai dulce. Căută pepeni verzi cu o coajă fermă, netedă, fără umflături, suficient de tari și grei pentru că este un indicator al conținutului ridicat de zahăr și apă.
Vezi și Ce pepene îngrașă mai mult: roșu sau galben? Părerea nutriționistului
Lovește ușor coaja pepenelui
Dacă ciocănești ușor cu degetele coaja, iar sunetul este înăbușit, atunci pepenele nu este copt. Dacă sună a ”gol”, înseamnă că are un conținut ridicat de apă și pepenele este numai bun de a fi consumat.
Verifică dungile lemnoase maro
Dacă ai lăsat un pepene pentru că avea dungi maro pe coajă, ai făcut o greșeală. Acestea indică, de fapt, că aroma pepenelui este mai intensă.
Uneori nu vrem sa cumpărăm un pepene întreg, ne dorim să cumpărăm doar o jumătate sau un sfert de pepene. În acest caz, e bine să alegem pepenii cu pulpa cea mai roșie și mai puțin făinoasă și cu semințele cele mai închise la culoare. Dacă semințele sunt albe, atunci pepenele fie nu este copt, fie au fost folosiți agenți chimici de coacere forțată.
Întreg, pepenele verde se păstrează la temperatura camerei, într-un loc răcoros, fără lumină, astfel poate rezista aproximativ 8 zile . După ce este tăiat, este necesar să fie acoperit cu folie de plastic sau folie de aluminiu și păstrat la frigider pentru aproximativ 4 zile, la o temperatură de 3 până la 5ºC.