Unele rețete ne pot da mari bătăi de cap, chiar dacă respectăm întocmai ingredientele și modul de preparare. Lucrurile devin cu atât mai complicate dacă nu avem un cântar care să ne ajute să stabilim cantitățile cu precizie. În timp ce unele rețete pot fi făcute cu cantități ”după ochi”, altele necesită respectarea cantităților. Cum măsori ingredientele pentru rețete fără cântar, astfel încât să îți iasă preparatul perfect, de fiecare dată.
În timp ce la rețetele de mâncături gătite nu cântărim întotdeauna ingredientele, ci ne bazăm mai degrabă pe experiență și pe gustat, atunci când vine vorba despre deserturi, aluaturi sau alte preparate complexe, este nevoie să respectăm anumite cantități. Când prepari un aluat, de exemplu, în funcție de câtă făină adaugi, acesta poate ieși elastic și aerat sau, dimpotrivă, prea dens. Din acest motiv, este important să respectăm cât putem de mult cantitățile din rețetă.
Cea mai mare precizie în ceea ce privește cantitățile este întâlnită la rețetele de prăjituri. Chiar și câteva grame în plus sau în minus dintr-un anumit ingredient pot face diferența la rezultatul final. Nerespectarea cantităților poate fi cauza pentru care un anumit preparat nu iese așa cum ți-ai dori.
Citește și: Deserturi cu puține calorii. Sunt ușor de făcut și nu îngrașă, te poți bucura de ele la orice oră
Dacă nu ai un cântar la îndemână, poți măsura ingredientele și în alt mod. De fapt, multe rețete au ingredientele trecute cu altfel de măsurători. Întâlnim rețete cu ”o cană de ulei”, ”o cană de zahăr”, ”5 linguri de cacao”. Să nu mai vorbim despre rețetele americane, în care rar găsim ingredientele în grame, acestea fiind trecute sub forma ”one cup of” (o cană de). Pentru a măsura cât mai precis ingredientele pentru rețete, iată la ce instrumente din bucătărie poți apela!
Oricine ar trebui să aibă în casă o cană gradată, pe care sunt notate cantitățile pentru ingrediente diferite. Poți măsura cu ea ingredientele uscate, precum făina, zahărul, cacaoa sau zahărul pudră.
Citește și: Cum se fac găluștele cu prune. Rețeta clasică, desertul e un adevărat răsfăț culinar
Pentru ingredientele lichide, poți folosi un ibric gradat ca reper de măsurare. Acesta este, de obicei, însemnat din 50 în 50 de mililitri, astfel că poți măsura foarte ușor 200 ml de lapte sau 50 ml de ulei. Dacă ai la îndemână un biberon de la copil, poți măsura și cantități mai mici de lichide.
Pentru a măsura cantități mici de lichid, de 5 sau 10 ml, poți utiliza fie o seringă clasică, nouă, fie una de la siropurile copiilor.
Pentru rețetele care au cantitățile estimate cu ”o cană de” ai nevoie de o cană de 250 ml. Asigură-te că nu are un volum mai mare, comparând cu ibricul. Umple cana cu apă și toarn-o într-un ibric gradat, pentru a determina volumul cănii. Ține cont că trebuie să măsori toate ingredientele din rețetă cu aceeași cană.
Citește și: Cât trebuie fiert orezul cu lapte, de fapt. Secretul celui mai delicios desert de la bunica
Pentru ingredientele uscate, în cantități mici, ai nevoie de o lingură și o linguriță. De obicei, o linguriță rasă înseamnă 3 grame de produs, iar o linguriță cu vârf are 5 grame. Este valabil pentru făină, cacao, sare, praf de copt, bicarbonat etc. O lingură rasă are 10 grame de produs, în timp ce o lingură cu vârf are 25 de grame.
Unele rețete dau cantitățile în grame de albuș/gălbenuș sau de ouă. Acest lucru se întâmplă pentru că nu toate ouăle au același gramaj. În funcție de dimensiune, un ou de găină are între 45 și 65 de grame. Gălbenușul cântărește cam 20 de grame, iar albușul 30. Așadar, dacă ai o rețetă cu 100 de grame de albuș, vei avea nevoie de 5 albușuri.
În ceea ce privește untul, pentru a determina fără cântar de cât ai nevoie, îl poți împărți în bucăți egale. Un pachet de unt are 200 de grame, astfel că îl poți fracționa ușor în funcție de cât îți trebuie la rețetă. Dacă ai nevoie de 25 de grame, de exemplu, împarte-l cu cuțitul pe jumătate, pe lungime. Apoi, împarte din nou pe jumătate pe lățime și obții 4 bucăți a câte 50 de grame fiecare. O jumătate dintr-o bucată este cantitatea de care ai nevoie, respectiv 25 de grame.