Luna, satelitul natural al Pământului, a trezit interesul astronauților încă din timpuri îndepărtate. Curiozitatea acestora pentru aspectul Lunii s-a concretizat în anul 1972, atunci când oamenii de știință au pus piciorul pe Lună, în cadrul Misiunii Apollo 17. Cum miroase pe Lună, potrivit astronauților care au fost acolo? Detaliul care i-a contrariat până și pe cercetătorii de la NASA.
Au trecut mai bine de 50 de ani de când oamenii au ajuns pe Lună, în încercarea de a descoperi cât mai multe lucruri despre satelitul natural al Pământului. Astronauții Eugene Cernan, Ronald Evans și Harrison Schmitt au făcut parte din ultima misiune a programului Apollo. Nava spațială cu echipaj uman trimisă de NASA pe Lună a avut o misiune de aproape două săptămâni, timp în care astronauții au căutat informații care mai de care mai interesante.
Citește și: Ce este Superluna Sturion 2023. Fenomenul este extrem de rar, va mai avea loc abia în 2037
Oamenii de știință au examinat compoziția prafului cu care este acoperită Luna, iar un asptect care i-a frapat în legătură cu învelișul satelitului a fost mirosul. Într-o cronică realizată pentru NASA, la întoarcere, Cernan a notat că pe Lumă miroase a praf de pușcă uzat. ”Miroase ca și cum cineva a descărcat o carabină aici”, a notat el.
Informația a fost confirmată și de un alt astronaut, pe nume Charlie Duke, care a făcut parte din misiunea Apollo 16. ”Este un miros foarte puternic. Are aromă de praf de pușcă uzat”, a spus el.
Citește și: Ce este bine să faci când este Lună plină. Tradiții pentru noroc, sănătate și prosperitate
Deși cercetătorii spun că mirosul seamănă, din punct de vedere al compoziției chimice, praful de pușcă este diferit de cel care acoperă suprafața Lunii. Praful de pușcă modern conține nitroceluloză și nitroglicerină, două elemente inflamabile. Analizând componența prafului de pe Lună, niciunul dintre aceste elemente nu s-a regăsit acolo.
Praful lunar conține particule de sticlă, fier, calciu, magneziu, dioxid de siliciu și piroxen. Ulterior, au existat cercetători care au încercat să explice fenomenul, făcând o paralelă cu mirosul ploii din deșert.
Citește și: Ce înseamnă Lună nouă. Ce este bine să facă toate fetele nemăritate, potrivit tradiției
”Luna este ca un deșert vechi de 4 miliarde de ani. Când praful lunar intră în contact cu aerul umed într-un modul lunar, se creează un efect de eliberare de molecule care au fost prinse în solul uscat, producând mirosuri care au fost ascunse anterior”, spune astronautul Don Pettit.
O altă teorie are legătură cu vântul solar. Gary Lofgren de la Laboratorul Lunar Sample din cadrul NASA este de părere că mirosul Lunii este dat de vânturile solare, care conțin heliu, hidrogen și alți compuși prinși în praf.