Fie că suntem în grabă sau că avem prea multe parole și numere de cod de memorat, există momente în care uităm codul PIN al cardului nostru bancar. Cu toate că este un lucru frustrant și potențial periculos, există pași esențiali pe care îi poți urma pentru a recupera sau reseta codul PIN fără a te expune riscurilor de securitate sau fraudă bancară. Iată ce trebuie să faci, dacă ai uitat codul PIN al cardului.
Probabil că ți s-a întâmplat și ție să blochezi fără intenție cardul tău bancar. Cea mai des întâlnită metodă de blocare involuntară a cardului este tastarea greșită a codului PIN. Este binecunoscut faptul că dacă tastezi de trei ori codul PIN greșit, atunci cardul tău se blochează și nu mai poți avea acces la contul tău.
Citește și: Câți bani poți scoate de pe card dacă ai mai multe popriri. Ce prevede legea, de fapt
Acest lucru este extrem de frustrant mai ales dacă ești în grabă și dorești, spre exemplu, să scoți bani de la bancomat. Însă trecând peste partea deloc plăcută, în esență nu este un lucru grav. Ba dimpotrivă, este o măsură esențială de siguranță implementată cu scopul de a preveni frauda, în cazul în care cardul îți este furat.
Băncile sfătuiesc posesorii de carduri să alegeagă un cod PIN pe care doar ei să îl cunoască. Dar, totuși, ce poți face dacă ai uitat codul?
Ei bine, cea mai simplă și sigură metodă de a-ți recupera codul cardului este să suni la call-center-ul băncii emitente și să anunți că dorești schimbarea codului PIN. După o verificare minuțioasă care implică mai multe întrebări de securitate pentru a afla dacă tu ești titularul contului respectiv, operatorul call-center te va îndruma pentru a-ți schimba codul PIN. De regulă, numărul de telefon pentru call-center este inscripționat pe card.
De asemenea, pentru aceeași opreațiune poți apela și la personalul din agențiile bancare, care te va ajuta să schimbi codul PIN al cardului tău.
Citește și: Ce poți să faci dacă ți se blochează cardul în bancomat. Greșeala majoră de evitat
De regulă, cardurile bancare emise în România au inscripționat pe ele un număr format din 16 cifre, care sunt împărțite în patru grupe de câte patru cifre, pentru a fi mai ușor de reținut.
Te-ai întrebat vreodată ce reprezintă, de fapt, aceste cifre? Ei bine, ele au întotdeauna același design, de tipul: ABBB BBCC CCCC CCCD.
Literele A și B, care ocupă de obicei primele șase, șapte sau opt cifre, formează Numărul de identificare a băncii (BIN).
Prima literă – A – corespunde schemei emitentului sau identificatorului companiei sau industriei care emite cardul. Acestea pot fi: Visa, MasterCard, companii aeriene, guvern, companii de telecomunicații, sănătate etc.
Literele B corespund cifrelor ce oferă informații despre banca sau instituția financiară care emite cardul.
Literele C corespund numărului de cont individual.
În cele din urmă, avem cifrele din grupa D, care formează numărul de verificare. Acesta nu este atât de arbitrar, deoarece pentru a obține o validare corectă trebuie aplicată o formulă, numită algoritmul lui Luhn, de sumă de verificare (checksum).