Cum poți repara ușor și rapid o maioneză tăiată. Trucul care salvează imediat situația

Trucuri utile din bucătărie

Scris de: Oana Matei

21 Jun. 2023

Cum poți repara ușor și rapid o maioneză tăiată. Trucul care salvează imediat situația

Maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri care se prepară la rece din gălbenușuri de ou, ulei, sare și suc de lămâie sau oțet (în funcție de gust). Totodată, deși maioneza este unul dintre cele mai gustoase sosuri, este si unul dintre cele mai complicate de preparat.

Cum să corectezi o maioneză tăiată și să o transformi într-un sos perfect și catifelat în doar câteva minute

Cauzele tăierii maionezei pot varia, de la adăugarea prea rapidă a uleiului, la utilizarea ingredientelor la temperaturi diferite sau la amestecarea excesivă a sosului. Cu toate acestea, doar pentru că maioneza s-a tăiat nu înseamnă că nu poate fi remediată.

1. Adăugați un alt gălbenuș

Primul truc, și cel mai ușor, pentru a ne salva maioneza este să adăugăm un alt gălbenuș în sos și să amestecăm totul din nou. Aroma va fi mai intensă decât de obicei, așa că în timpul procesului de batere putem adăuga și puțină lămâie pentru a înmuia rezultatul. In acest fel, amestecul se va lega perfect si te vei putea bucura de acest sos.

2. Adăugați un ou întreg

O altă modalitate de a repara maioneza, și poate cea mai cunoscută în rândul gospodinelor, este să adăugați un ou întreg la amestecul tăiat. După aceea, trebuie să continuați să bateți până se emulsionează sosul. Este important să țineți cont că veți obține o cantitate mai mare de maioneză și este  posibil să nu o consumați pe toată. Din acest motiv, este bine să știți că maioneza se poate păstra la frigider maxim două zile.

Vezi și Câtă maioneză se pune de fapt în salata de vinete. Multe persoane fac greșeală

3. Adăugați puțin muștar 

Muștarul conține și acid citric, care acționează ca un agent emulsionant. Se adaugă puțin muștar în maioneza tăiată și se amestecă bine până se încorporează.

4. Adăugați apă rece sau zeamă de lămâie

Adăugați apă rece sau zeamă de lămâie și amestecați rapid. După câteva secunde, maioneza se va lega la loc și va fi la fel de fină ca la început.

5. Adăugați apă fierbinte

Apa fierbinte este un mare aliat al maionezei atunci când vrem să o reparăm. Dacă maioneza s-a tăiat și dorim ca gălbenușurile să emulsioneze bine cu uleiul, nu trebuie decât să adăugam două lingurițe de apă clocotită .

Sfaturi utile când prepari maioneză

  • Deși mixerele electrice și roboții de bucătărie îți scurtează din timp când prepari maioneza de casă, un simplu tel sau o lingură de lemn, funcționează la fel de bine si ai mai mult control.
  • În general, raportul este de un gălbenuș de ou pentru 150 mililitri de ulei, plus o linguriță de muștar sau două linguri de zeamă de lămâie
  • Dacă folosești oțet în loc de suc de lămâie, asigură-te ca este un oțet de bună calitate, de preferință oțet de vin alb. Acest lucru va da o aromă mai delicată maionezei.
  • Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, așa că scoate ouăle cu cel puțin treizeci de minute înainte de a le folosi.
  • Pentru o maioneză densă, folosește mai degrabă gălbenușurile de ou decât oul întreg.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.7 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *