Se întâmplă destul de des ca atunci când vrei să folosești un cuțit din bucătărie să constați că acesta nu mai taie așa cum trebuie. Rezolvarea este foarte simplă. Află de mai jos cum poți să ascuți rapid și ușor cuțitul.
Cele mai multe cuțite de bucătărie sunt fabricate din oțel inoxidabil. Dacă este folosit și tratat corect, acest material al lamei va fi foarte rezistent în timp. Se poate întâmpla însă ca, în contact cu materiale mai dure, să devină mai puțin ascuțit.
Care sunt materialele de evitat pentru a fi tăiate cu cuțitul? Încearc să să eviți pe cât de mult posibil să folosești cuțitul pe materiale precum sticlă, piatră, ceramică sau porțelan. Folosește întotdeauna un blat de lemn sau unul de plastic atunci când tai alimentele. Și mare atenție la tipurile de cuțit pe care le folosești! Cuțitul bucătarului este folosit, în mare parte, pentru a tăia fructele, legumele sau carnea. Acest tip de cuțit nu va putea fi folosit niciodată pentru a tăia alimente congelate, cutii de carton sau oase deoarece lama lui se va deteriora rapid.
Cel mai vechi truc din bucătărie pentru a ascuți un cuțit este cu ajutorul unui alt cuțit. Ce ai de făcut? Trebuie să freci lamele celor două cuțite între ele și să ai grijă să le poziționezi la un unghi de zece grade. În acest fel cuțitele se vor ascuți reciproc, indiferent de cât de ascuțit este unul sau celălalt.
Un alt truc simplu și care s-a dovedit a fi eficient este să ascuți cuțitul de marginea unei căni de cafea. Pune cana cu gura în jos și freacă lama cuțitului de marginea cănii. Repetă procesul pe ambele părți ale lamei. Pentru această metodă poți folosi și o farfurie din ceramică sau un bol.
E bine de știut că poți ascuți lama unui cuțit dacă te folosești de partea de interior a unei curele. Cureaua de piele ajută lama cuțitului să se ascută suficient de mult. Repetă procesul pe ambele părți ale cuțitului.
De asemenea, poți folosi și hârtie abrazivă sau șmirghel. Sunt două materiale care ascut rapid lama cuțitului. Trebuie să freci lama cuțitului destul de bine de hârtia abrazivă sau smirghel.
Mai există și varianta de a ascuți cuțitul cu o piatră, chiar și una din grădină. Important este ca piatra să aibă marginile fine și să nu fie lucioasă. Tot ce ai de făcut este să freci ferm lama cuțitului de piatră, cu mișcări lente și apăsate.