Dacă doriți să vă răsfățați cu struguri și pe timp de iarnă, există câteva metode simple de păstrare, în stare proaspătă. În rândurile următoare, vă vom arăta trei soluții simple și eficiente pentru a păstra strugurii în condiții optime pe timpul iernii.
Păstrarea strugurilor proaspeți peste iarnă
Alegerea strugurilor
În primul rând, pentru a te bucura de aceste fructe în mijlocul iernii, alegerea soiurilor potrivite de struguri pentru păstrare este cu siguranță un factor important pentru a asigura că aceștia rămân proaspeți și suculenți. Soiurile cu coacere târzie sau foarte târzie, cu boabe mari, pielită groasă și miez consistent sunt, în general, cele mai potrivite pentru a fi păstrate peste iarnă. Aceste caracteristici le fac mai rezistente la deteriorare și le ajută să reziste mai bine în condiții de depozitare. Unele dintre soiurile de struguri care sunt cunoscute pentru buna lor capacitate de păstrare includ: Muscat de Hamburg, Coarna albă, Coarna neagră sau Cramposie.
Păstrarea strugurilor în beci
Beciurile, magaziile sau alte încăperi, cu temperaturi mai reduse, sunt locuri potrivite pentru păstrarea strugurilor. Beciurile, în special, oferă avantaje importante pentru păstrarea strugurilor datorită temperaturilor constante și a nivelului adecvat de umiditate. Iată câteva sfaturi suplimentare pentru păstrarea strugurilor în beci:
- Temperatură constantă: Beciurile obișnuiesc să aibă temperaturi mai constante pe tot parcursul anului, ceea ce este benefic pentru păstrarea strugurilor. Ideal ar fi să menții temperatura în intervalul de 5-15°C.
- Umiditate controlată: Asigură-te că umiditatea din beci este adecvată. Un nivel de umiditate relativ între 85% și 95% este de obicei potrivit pentru păstrarea strugurilor. Aceasta ajută la prevenirea deshidratării boabelor.
- Ventilație: Acesta este un aspect important pentru prevenirea dezvoltării mucegaiului sau a altor probleme legate de umiditate. Asigură-te că beciul este bine ventilat pentru a evita acumularea de umiditate și a permite circulația aerului.
- Protecție împotriva rozătoarelor: Verifică beciul și asigură-te că este protejat împotriva rozătoarelor și insectelor care ar putea dăuna strugurilor.
- Ambalaj corespunzător: Poți păstra strugurii în cutii sau lăzi de lemn, așezați pe un singur rând, pentru a permite circulația aerului. Acest lucru ajută la menținerea nivelului adecvat de umiditate și la protejarea strugurilor de deteriorare. Cea mai buna păstrare, se face dacă, pe fundul lăzii, se pun două foi de hârtie perforată și câte 10 grame de metabiosulfit de potasiu.
- Prevenirea mucegaiului: Afumarea cu dioxid de sulf poate ajuta la prevenirea dezvoltării mucegaiului și a altor organisme dăunătoare. De asemenea, asigură-te că beciul este curat și uscat pentru a reduce riscul de mucegai.
- Verificare periodică: Verifică periodic starea strugurilor și îndepărtează orice boabe care s-ar putea deteriora pentru a preveni propagarea deteriorării la celelalte boabe.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Păstrarea strugurilor la borcan
O altă metodă de păstrare a strugurilor este conservarea acestora la borcan. Tot ce trebuie să faci este să speli boabele de struguri, să le scoți de pe ciorchine și să le pui în borcane curate. Umple borcanele cu apă rece, adaugă câte o linguriță de zahăr și o lingură de suc de lămâie. Pune capacele și sterilizează borcanele cu boabe de struguri, în apă clocotită timp de 10 minute. Lasă-le la răcit, apoi așază-le în cămară sau într-un loc răcoros. Boabele de struguri, astfel conservate le poți folosi pentru prepararea prăjiturilor, smoothie-urilor sau consumate ca atare.
Vezi și Secretul prin care să păstrezi mustul dulce peste iarnă. Așa te vei bucura de gustul proaspăt al strugurilor
Congelarea strugurilor
Dacă vrei să păstrezi strugurii pentru o perioadă mai lungă, congelarea poate fi o alegere excelentă. După ce i-ai sortat și curățat, poți așeza strugurii pe o tavă și să îi congelezi într-un singur strat, înainte de a-i transfera în pungi speciale, pentru a preveni formarea de gheață. Congelarea strugurilor nu numai că îi păstrează proaspeți, dar îi face și perfecți pentru adăugarea în smoothie-uri sau deserturi pe parcursul iernii.
Vezi și Cum faci cea mai bună dulceață de struguri. Ingredientul care îi dă un gust unic, nu ai nevoie de altă rețetă
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!