Țânțarii sunt unele dintre cele mai supărătoare insecte în sezonul cald. Sunt peste tot și se înmulțesc rapid, mai ales în locurile unde este umezeală. Înțepăturile lor pot provoca reacții alergice, dar pot transmite și o serie de boli. Iată cum poți să scapi de țânțari, cu ajutorul unor remedii naturale, fără să apelezi la soluții chimice!
Țânțarii sunt peste tot în această perioadă. Își croiesc drum în locuințe chiar dacă avem plase anti-insecte la geamuri și înțeapă atunci când nici nu te aștepți. Pentru a scăpa de ei, nu este nevoie să apelezi la spray-uri chimice sau soluții precum pastile puse în aparate care se conectează la priză. Există o serie de remedii naturale împotriva țânțarilor, bazate pe niște ingrediente al căror miros respinge aceste insecte.
Uleiuri esențiale. În sepcial cele de conifere, dar și cel de lavandă și citronella sunt eficiente împotriva țânțarilor. Acestea pot fi puse într-un difuzor de arome în casă, dar pot fi aplicate și pe piele, pe haine, pot fi combinate cu crema de corp, pentru a ne proteja atunci când ieșim din casă.
Plantele aromatice. La fel de eficiente sunt și plantele din care sunt făcute o parte dintre uleiurile menționate anterior. Dacă ai un ghiveci cu lavandă, cu citronella sau cu gălbenele pe pervazul geamului, mirosul acestor plante împiedică țânțarii să mai intre în casă.
Citește și: Planta care alungă țânțarii. Te protejează de înțepături, e aliatul ideal împotriva acestor insecte
Citrice. Poți folosi felii uscate sau coji de portocale, de lămâi, de grepfruit pentru a ține la distanță țânțarii. Compușii organici care dau mirosul proaspăt al acestor fructe nu sunt deloc pe placul insectelor. Poți pune coaja acestor fructe împreună cu apă fierbinte într-un recipient cu pulverizator, după care să aplici amestecul pe marginea geamurilor, a ușilor, dar și pe diferite textile din casă.
Mușețel. Florile uscate de mușețel, din care preparăm ceai, afectează sistemul nervos al țânțarilor. Imediat ce simt aroma acestor flori, insectele se retrag din locul respectiv. Poți pune flori uscate de mușețel în diverse locuri din casă, pentru a alunga țânțarii.
Înțepături de țânțari sunt inevitabile. Ele provoacă mâncărimi, înroșirea pielii și, uneori, reacții alergice sub formă de umflături. Pentru a ajuta pielea să se vindece, poți aplica o compresă cu apă rece sau chiar gheață pe zona în care este înțepătura. Gelurile și cremele speciale pot calma pruritul și este important să le aplicăm de la început, mai ales în cazul copiilor, care au tendința de a se scărpina până își fac răni.
Aloe vera este un ingredient natural și eficient care calmează mâncărimile și ajută pielea iritată să se vindece mai repede. Poți aplica gel de aloe vera pur sau poți folosi o cremă pe bază de aloe vera, pe înțepăturile de insecte.