Cum poți să scapi de umiditatea de pe pereți și tavan. Trucul care te ajută să elimini definitiv această problemă

Trucuri utile pentru casă

Scris de: Oana Matei

05 Nov. 2023

Cum poți să scapi de umiditatea de pe pereți și tavan. Trucul care te ajută să elimini definitiv această problemă

Umezeala poate fi unul dintre cei mai neplăcuți inamici ai locuinței tale, așa că este esențial să fii informată cu privire la soluțiile disponibile pentru a aborda această problemă. Iată cum poți elimina umiditatea din pereți și să previi formarea igrasiei în casa ta.

Metode eficiente pentru a scăpa de umiditatea din casă

În primul rând, trebuie să știm care sunt principalii factori care pot duce la apariția mucegaiului:

  • Un mediu cald și umed – umiditatea și căldura din interior favorizează apariția mucegaiului în special în sezonul rece, din cauza diferențelor mari de temperatura.
  • Formarea condensului – izolarea incorectă a pereților va bloca transferul umidității din interior către exterior și astfel se va forma condensul, mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului.
  • Infiltrațiile de apă – daca hidroizolația este efectuată cu materiale de slabă calitate, pot apărea infiltrații de apă în pereții interiori ai casei. Este recomandat ca aceste lucrări să fie efectuate de un profesionist, pentru a evita apariția mucegaiului în timp.

Vezi și Cea mai simplă și eficientă metodă care elimină mirosul de mucegai din haine. Cu ce trebuie să le speli, de fapt

Pentru mucegaiul deja format pe pereți ai la îndemână mai multe soluții practice, care te pot ajuta să elimini cu succes aceste pete inestetice si dăunătoare:

Soluții antimucegai din comerț sau preparate în casă

În supermarketuri sau magazine specializate vei găsi o varietate de soluții pentru scoaterea mucegaiului de pe pereți și curățarea mucegaiului de pe mobilă. Pentru pereții albi poți opta, însă, și pentru prepararea unei soluții în casă cu următoarele ingrediente: un pahar de apă si unul de oțet, sucul de la o lămâie, două linguri de bicarbonat de sodiu și una de apă oxigenată. Amestecă ingredientele într-o sticlă cu pulverizator și lasă să acționeze pe zona cu mucegai timp de 2-4 ore. În momentul în care îndepărtezi mucegaiul, evită inhalarea acestuia. Este recomandat să foloseșt o mască pentru față și mănuși.

Dezumidificatoare

Mucegaiul iubește umezeala, iar un mediu în care umiditatea aerului depășește 80% sporește semnificativ șansele de apariție a acestuia. Cea mai utilă soluție este utilizarea unui dezumidificator. În plus, dacă te-ai mai confruntat în trecut cu problema mucegaiului, alegerea unui dezumidificator este remediul ideal împotriva reapariției lui.

Ventilație adecvată

Una dintre cauzele frecvente ale umidității în interior este lipsa ventilației corespunzătoare. Asigură-te că locuința este bine ventilată, mai ales în zonele cu umiditate crescută, cum ar fi baia și bucătăria. Poate fi necesar să instalezi un sistem de ventilație sau să deschizi ferestrele regulat, pentru a permite aerului să circule.

Trucuri pentru eliminarea și prevenirea ciupercilor

Printre trucurile pe care le putem găsi, pentru a elimina temporar mucegaiul și a preveni apariția lui, se numără peroxidul de hidrogen, oțetul alb și chiar bicarbonatul de sodiu.

În aceste cazuri, mucegaiul ar fi tratat în mod superficial și, deși este posibil să îl elimini, dacă nu a pătruns profund, nu există nimic ca să îl îndepărtezi de la rădăcină decât prin șlefuire.

Reține importanța îmbunătățirii ventilației, folosirea vopselurilor antimucegai și reducerea umidității din încăperi, astfel încât ciupercile să nu apară din nou pe pereți, tavane și mobilier. Acesta este cel mai bun truc!

Vezi și Ai uitat rufele în mașina de spălat? Ce trebuie să faci ca să nu miroasă a mucegai, metoda simplă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *