La fel ca o căsătorie, un divorț este un eveniment care îți schimbă viața. Este un moment care aduce o mulțime de schimbări, dar există viață chiar și după această etapă. Pe măsură ce începi să te adaptezi la noua ta viață, s-ar putea să experimentezi un amestec de gânduri și sentimente, de la pierdere, la furie sau chiar ușurare.
Însă, pe măsură ce te restabilești, vei vedea că divorțul nu înseamnă că viața ta s-a încheiat. Dimpotrivă, poate semnala un nou început. Iată cum poți să-ți reconstruiești viața, după o despărțire dureroasă.
Cum poți să te refaci după divorț? Am trecut mai jos câteva etape esențiale.
Divorțul înseamnă, în general, multe schimbări și treptat, trebuie să te acomodezi cu acestea. Poate că trebuie să te muți din familie sau din casa în care ai locuit mulți ani. S-ar putea să ai mai multă presiune financiară acum că ești singură și dacă ai copii, vor apărea alte probleme de care trebuie să te ocupi.
Schimbarea poate fi uneori copleșitoare, dar trebuie să abordezi lucrurile metodic. Analizează ce ai de făcut, stabilește prioritățile și, în loc să te simți copleșită de viitorul tău incert, alege să rezolvi sarcinile pe rând. Curând viața ta se va limpezi și totul va părea mult mai ușor de gestionat.
Înconjoară-te de familie și de prietenii de calitate. Poate nu ai nevoie de un umăr pe care să plângi, dar o vorbă bună oferă un suport important. Este minunat să ai aproape o persoană de încredere, care să stea asculte cu atenție și să îți transmită curaj. După cum probabil ai învățat de-a lungul vieții, un cerc social util se referă mai mult la calitate decât la cantitate.
Prietenii de care ai nevoie într-o perioadă ca aceasta sunt aceia care nu te lasă la greu. Acestea sunt persoanele care știu cum să te ajute și cum să te sprijine. Nu le este teamă să-ți spună ce trebuie să auzi.
Evaluarea lucrurilor bune și rele din căsnicia ta poate fi un pas pozitiv în direcția corectă. O reflecție a ceea ce s-a întâmplat este cu adevărat necesară. Identifică problemele care au jucat un rol esențial în rezultatul final al divorțului. De multe ori, aceste mici informații despre dinamica relațiilor pe care nu le-ai observat până acum, ar putea să îți fie de folos. Ar putea ajuta să îți dai seama de ce lucrurile nu au mers. Folosește această evaluare pentru a învăța din greșeli și pentru a te pregăti pentru relațiile viitoare.
Există ceva în recunoştinţă care poate scoate tot ce este mai bun din tine. Poate părea ironic, dar există atât de multe lucruri pentru care poți să fii recunoscătoare chiar și în cazul unui divorț. Este momentul să gândești la rece și nimeni nu poate face asta mai bine decât tine. Dacă erai nefericită, nu aveai de ce să trăiești într-o căsnicie neîmplinită toată viața. Fii recunoscătoare pentru ceea ce ai învățat și tratează divorțul ca o experiență importantă.
Procesul de recuperare necesită să înlocuiești obiceiurile greșite cu unele bune. Altfel spus, nu trăi în trecut și lasă lucrurile să se așeze. S-ar putea să te simți dornică să-ți contactezi fostul soț. Sau dimpotrivă, poate el vrea să știe ce evenimente se petrec în viața ta. Aceste discuții nu aduc nimic bun, mai ales dacă a trecut foarte puțin timp de la despărțire. Cu excepția cazului în care discutați probleme legate de copii, menținerea unui dialog activ, poate fi în dezavantajul procesului de recuperare.
Este foarte obișnuit ca oamenii să dezvolte probleme de încredere în urma rupturii unei relații. Acest lucru poate avea un impact serios asupra viitorului, deși poți aborda orice relație potențială nouă cu prudență. Înainte să cunoști oameni noi, asigură-te ca lași în urmă ce ai avut. Altfel, îți vei sabota noile relații.
Trădarea în special este o experiență dificilă care poate să te marcheze. Experiențele tale trecute te vor modela inevitabil, dar încearcă să folosești experiența avută în avantajul tău. Încearcă să ai o atitudine mentală pozitivă și nu repeta greșelile care te-au adus unde ești.