Găluștele de griș sunt uneori o bătaie de cap pentru gospodine. Deși par ușor de preparat, doar din două ingrediente, găluștele de griș, fie ies foarte tari, fie se dezintegrează în supă. Există câteva trucuri simple de care să ții cont atunci când vrei să gătești o supă cu găluște de griș. Hai să vezi cât de simplu poți prepara aceste găluște delicioase de griș și care este trucul pentru o textura pufoasă.
Sunt mai multe variante de preparare a găluștelor de griș, unele folosesc, ulei, unt sau lapte, alte rețete presupun baterea albușurilor separat. Noi îți vom arăta rețeta clasică și rapidă a găluștelor de griș.
O recomandare este să nu folosiți praf de copt sau amestecuri tip vegeta. Nu este nevoie de acestea, găluștele propuse de noi au un singur secret: timpul de hidratare a grișului. Respectiv, după ce grișul a fost amestecat în compoziția de ou, se lasă minim 15 minute, la odihnă, pentru a se hidrata. Grișul absoarbe umiditatea din ou și se umflă.
Vezi și Ce să pui peste cartofi pentru un piure pufos ca la restaurant. Va fi de 5 ori mai gustos
Originea găluștelor de griș este incertă, dar se crede că acestea au apărut în Europa Centrală și de Est, în special în Germania, Austria și țările slave. Găluștele de griș sunt foarte populare în aceste țări și sunt servite în mod tradițional în supă de pui sau într-un sos dulce cu fructe sau gem.
Se spune că găluștele de griș au fost inventate de bucătarii germani în secolul al XVIII-lea, ca o alternativă la clătite sau la alte deserturi din aluat, dar cu timpul acestea au devenit populare și în bucătăria tradițională a altor țări din Europa Centrală și de Est.
Găluștele de griș sunt făcute în mod tradițional dintr-un amestec de griș, ouă, lapte și unt, dar există multe variante ale rețetei, care includ adesea ingrediente precum făină, brânză, fructe sau legume, în funcție de regiune și de preferințele locale.
Unele exemple de preparate care includ găluștele de griș sunt: