Cum prepară măicuțele coliva. Secretul pentru cea mai bună colivă, așa iese perfectă

Coliva este un preparat vechi de când lumea, nelipsit în manifestările mortuare precreștine
Cum prepară măicuțele coliva. Secretul pentru cea mai bună colivă, așa iese perfectă

Coliva este prezentă îndeosebi la evenimentele nefericite din viața oamenilor. Chiar și așa rămâne, totuși, un desert delicios, apreciat de foarte mulți. Se spune că nu toată lumea știe să gătească acest preparat, deși nu este complicat. Ai nevoie de doar cteva ingrediente, iar modul de preparare este destul de simplu. Dacă vrei ca preparatul tău să iasă ca la carte, iată cum prepară măicuțele coliva. Sunt mulți cei care au urmat regulile acestora.

Coliva, un preparat de când lumea

Coliva este un preparat vechi de când lumea, nelipsit în manifestările mortuare precreștine. Prezentă îndeosebi la evenimentele nefericite din viața oamenilor, rămâne, totuși, un desert delicios. De altfel, coliva este prezentă chiar și în cele mai cunoscute hipermarketuri, sub numele de desert cu grâu.

Citește și: Cum se face coliva. Ingredientul care nu trebuie să lipsească, îi dă un gust aparte

Studiază atent rețeta măicuțelor de la mănăstire și învață cum se face cea mai buna colivă, pe care o poți prepara și cu ocazia sărbătorii Moșilor de iarnă sau de vară. Însă, poți prepara coliva și cu ocazia altor sărbători importante.

Ingrediente

  • 1 kg arpacaș
  • Coaja rasă de la 2 lămâi
  • Coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 1,5 kg miez de nucă
  • 250 g zahăr
  • 3 linguri esență de rom
  • Pentru ornat: bomboane, cacao, zahăr pudră, miere.

Mod de preparare:

După ce a fost ales, grâul se spală în 9 ape călduțe, apoi se pun la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul. Lasă-l la fiert și amestecă pentru ca grâul să nu se lipească (nu se amestecă în grâu cu lingura).

Cum prepară măicuțele coliva
Cum prepară măicuțele coliva

Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn. După care se mai lasă câteva minute pe foc, până ce se evaporă toată apa. Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.

Dă jumătate din cantitatea de miez de nucă prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul. Este bine ca grâul să stea toată noaptea, înainte de a finaliza rețeta de colivă. De dimineață, se adaugă miezul tăiat la cuțit și un sfert din cantitatea de miez dat prin mașina de tocat. Apoi amestecă împreună cu coaja rasă de lămâie și portocală.

Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Florii. Alimentele care se împart în această sărbătoare sfântă

Pune apoi în compoziție esența de rom și gustă. Dacă nu este suficient de dulce, poți să mai adaugi puțină miere. Aceasta va da colivei un gust special.

Se frământă apoi compoziția cu mâna. Se așează pe platouri. Pe deasupra, se adaugă în strat gros restul de nucă dată prin mașină. Ultimul pas este ornarea ornarea colivei, după plac.

Coliva este elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților, creștinul se îngrijește să facă o colivă pe care s-o aducă la biserică împreună cu o sticlă cu vin, pentru a fi sfințite.

Coliva este expresia materială a credinței în Înviere pentru că este realizată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Hristos a fost cel care s-a folosit de exemplul bobului de grâu pentru a prevesti Învierea Lui din morți

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *