O felie de chec este desertul ideal pentru orice moment al zilei. Potrivit la micul dejun lângă o cafea, bun pentru o gustare sau servit seara cu o cană de ceai. Avantajul acestui desert este că se prepară rapid, în plus poți experimenta, de fiecare dată, adaosuri diferite de ingrediente precum nuci, fructe uscate, cacao, dulceață, creme, etc.
Chec pufos fără praf de copt
Pentru a obține un chec cu o textură pufoasă și un gust aromat, fără a folosi agenți artificiali de creștere sau alte chimicale, citește în rândurile de mai jos sfaturile noastre de preparare a checului.
Pentru o textură pufoasă a checului, majoritatea gospodinelor folosesc praf de copt în compoziția de aluat. Acesta este un agent chimici de creștere a aluatului, cu o conținut foarte mare de aluminiu, 2300mg/ 100g. Pentru copii, mai ales, praful de copt este toxic pe termen lung. În plus, folosit în cantitate mai mare, praful de copt poate altera gustul desertului. Acesta poate da un gust înțepător, acru sau chiar amar desertului tău. De asemenea, tot datorită folosirii unei cantități neadecvate de praf de copt, aluatul poate crește în cuptor, iar după coacere, se dezumflă. Hai să vezi cum poți înlocui praful de copt în rețeta de chec.
Cu ce se înlocuiește praful de copt din rețeta de chec?
În general, în orice rețetă care conține praf de copt și ouă, acesta poate fi înlocuit de albușurile de ou bine bătute. Echivalentul unui plic de praf de copt sunt 2-3 albușuri de ou. Atenție, nu se adaugă mai multe albușuri în rețetă, sunt suficiente numărul de albușuri indicate în rețetă.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Albușurile bătute spumă pot fi folosite ca o alternativă la praful de copt în anumite rețete, mai ales în cele care necesită creșterea și aerisirea aluatului. Există câteva motive pentru care albușurile bătute pot îndeplini rolul de agent de creștere în locul prafului de copt:
- Atunci când albușurile sunt bătute spumă, acestea capătă o structură plină de bule de aer. Aceste bule de aer, încapsulate în albușurile spumă, se pot expanda în timpul coacerii, contribuind la creșterea aluatului. Astfel, albușurile bătute pot conferi aluatului o textură pufoasă și ușoară, asemănătoare celei obținute prin utilizarea prafului de copt.
- Stabilitate: Albușurile bătute au capacitatea de a păstra o anumită stabilitate în timpul coacerii. Acest lucru poate ajuta la menținerea volumului și formei aluatului pe parcursul procesului de coacere. Astfel, albușurile bătute pot ajuta la obținerea unui rezultat final consistent și bine crescut.
Vezi și La ce temperatură se coace checul la cuptorul electric. Se folosește ventilația?
Rețeta de chec pufos cu lapte
- 4 gălbenușuri
- 4 albușuri
- 2 căni de lapte (preferabil cu 3,5% grăsime)
- 1 cană de zahăr
- 1 cană de ulei
- 3 căni de făină
- un praf de sare
- coajă de lămâie rasă
- 4 linguri de cacao
- nuci, fructe uscate, rahat
Preparare:
- Separă gălbenușurile de albușuri. Peste gălbenușuri pune praful de sare și începe să le bați ușor cu mixerul. După 3 – 4 minute, trebuie să adaugi treptat și uleiul. Apoi, după ce gălbenușurile cu ulei au deja consistența unei maioneze, pune laptele și coaja de lămâie și continuă să amesteci cu mixerul pentru încă 3 – 5 minute.
- Albușurile se bat spumă. Nu uita să adaugi și un praf de sare. După 3 – 4 minute, cu o lingură, adaugă treptat tot zahărul. Albușurile sunt gata atunci când formează consistența ca de bezea.
- Peste gălbenușuri, pune albușurile bătute. Amestecă foarte încet de sus în jos, până ce toate ingredientele sunt încorporate. La final, încorporează ușor făina.
- Transferă jumătate din compoziție într-un alt castron și amestecă cu 4 linguri de cacao.
- Într-o tavă pentru chec, tapetată deja cu hârtie de copt, toarnă compoziția pentru chec. Aluatul cu cacao îl adaugi la final, îl amesteci cu aluatul alb ușor cu coada unei lingurițe. Astfel, cele 2 culori ale checului se vor îmbina perfect.
- Checul trebuie să stea la copt pentru 45 – 50 de minute, în funcție de cuptor. Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă este gata.
Vezi și Secretul pentru a obține un chec pufos. Ce să adaugi neapărat în rețetă, ingredientul care nu trebuie să lipsească
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!