Raluca Anton, psihoterapeut, trainer și autoare de cărți vorbește în emisiunea Ego Life despre o boală care afectează mulți oameni și care este greu de identificat. Depresia poate fi dificil de diagnosticat, pentru că presupune ca acela care o are să conștientizeze că se confruntă cu o problemă și să ceară ajutor. Cum o identificăm și cum putem scăpa de depresie, potrivit specialistei.
Depresia afectează milioane de oameni din întreaga lume, însă mulți continuă să o perceapă ca pe un „moft” sau o boală a celor care își permit să sufere. Nu este deloc așa, iar Raluca Anton, psihoterapeut și trainer, explică de ce este important să tratăm cu seriozitate această problemă, atunci când ea apare. Invitată în emisiunea Ego Life, ediția a 54-a, specialista a vorbit despre cum identificăm depresia și cum ne vindecăm.
„Nu de puține ori am auzit că depresia e așa o boală a oamenilor care își permit să sufere în felul acesta, lucru care, din păcate, este total neadevărat. Este și ăsta un mecanism de apărare: ai nevoie să-ți spui asta pentru a-ți ține în control emoțiile.
Fiecare dintre noi trecem cel puțin o dată în viață printr-un episod intens, dificil, fie că este vorba de pierderea cuiva apropiat, de o despărțire, pierderea oamenilor cu care am trăit. Și nu este un lucru ușor de gestionat, oricât de mult am normaliza. E firesc ca oamenii să plece din viața noastră sau să ni se întâmple lucruri dificile, dar tot simțim o emoție intensă. Dificultatea vine cu faptul că nu știm ce să facem cu ce ni se întâmplă.”, a explicat specialista.
„Toate emoțiile pe care noi le avem sunt privite pe un spectru. De multe ori se minimizează depresia prin a spune ‘sunt depresivă azi’. Cumva pun o etichetă unor senzații pe care le am. Episodul depresiv, acela ca în carte, care doare foarte tare este un episod care rănește mult, care vine cu o foarte puternică suferință, cu o foarte mare durere. E ca un șoc, chiar dacă se instalează sinuos cumva. Nu a apărut dintr-o dată depresia, ci au fost niște etape prin care am trecut până am ajuns într-un moment pe care îl percepem atât de intens.”, a mai spus Raluca Anton.
„Orice emoție e pe un spectru. Pot să am la un capăt episodul depresiv, acela în care trec mai mult de 2-3-4 săptămâni în care mi-e greu să ies din casă, mi-e greu să mă spăl, să mă îngrijesc, să mănânc. Apare hipersomnolența, unele persoane mănâncă foarte mult, altele nu mănâncă deloc. La capătul celălalt avem anumite simptome care sunt din categoria depresiei.
E important să ne uităm la istoricul familiei și al propriei persoane. Cum îmi amintesc de oamenii din viața mea: mai degrabă triști sau fricoși, anxioși sau îmi amintesc de ei foarte furioși? Care este emoția principală pe care eu am văzut-o la oamenii din jurul meu? Și apoi să mă gândesc dacă semăn cu vreunul dintre ei. Pentru că emoționalitatea și trăsăturile acestea vin și dintr-un bagaj genetic.”, mai spune psihoterapeuta.
Totul despre depresie, identificarea ei, procesul de vindecare, emoțiile pe care le experimentăm zi de zi, dar și alte subiecte interesante vor fi dezbătute în ediția de luni, 27 martie, a emisiunii Ego Life. Aceasta va fi difuzată pe www.ego.ro, dar și canalul de YouTube al emisiunii, începând cu ora 21:00.