Cum deosebești brânza adevărată de cea contrafăcută. Semnul care te ajută să faci diferența

La ce detalii e bine să fii atent

Scris de: Oana Matei

21 Feb. 2023

Cum deosebești brânza adevărată de cea contrafăcută. Semnul care te ajută să faci diferența

Nu este nimic mai delicios decât să-ți începi ziua cu un sandviș cu brânză, pentru că există diferite tipuri de brânză care se adaptează gusturilor tale, pentru că există diferite texturi de brânză pe care îți place să le încerci sau să le consumi amestecate cu diverse alimente.  Dar cum știi dacă ai cumpărat o brânză făcută din ingrediente naturale sau una care are gust bun dar nu prea pare a fi o brânză autentică? Brânza autentică este făcută doar din lapte, culturi lactice și cheag natural. Mai jos găsești câteva modalități despre cum poți testa brânza, la tine acasă fără a avea nevoie de cunoștințe de chimist.

Cum se testează autenticitatea brânzei naturale?

1.Prețul produsului

În primul rând, o brânză sau un cașcaval făcut din ingrediente naturale va avea un preț mai ridicat decât brânza falsificată, care poate fi făcută din clorură de calciu, uleiuri hidrogenate, lapte praf, amidon sau diverse cheaguri artificiale.

2. Culoarea și textura produsului

Brânza preparată din uleiuri hidrogenate sau grăsimi vegetale va fi întotdeauna mai albă decât o brânză făcută numai din lapte. Dacă lași o bucată de brânză naturală la temperatura camerei, vei observa că aceasta va forma la suprafață o crustă și va lăsa puțin zer care va deveni gălbui. La brânza contrafăcută, culoarea va fi rămâne albă pentru mai mult timp și va lăsa apă, aproape incoloră. De asemenea, textura brânzei falsificate este mai compactă și mai netedă, pe când la brânza naturală, textura este mai aerată. Astfel, atunci când vrei să cumperi o bucată de brânză, fii atent la aspect: brânza naturală este cea care are mici găuri de aer, aproape de aceiași dimensiune.

Cum recunoști brânza naturală. La ce detalii e bine să fii atent

3. Mirosul

Datorită cheagului natural de lapte, brânza, fie proaspătă sau nu,  emană un miros puternic, specific. Dacă brânza nu miroase a lapte sau chiar a nimic, atunci este o brânză falsificată, deoarece cu apă, amidon și grăsimi precum margarina, acestea îndepărtează aroma caracteristică a laptelui sau a cheagului. 

4. Eticheta

Dacă alegi să cumperi brânza ambalată, din magazin, atunci fii atent la ingredientele de pe eticheta produsului. Dacă vezi ingrediente cum ar fi amidon, grăsimi hidrogenate, agent de întărire, conservanți și alte ingrediente care nu au legătură cu laptele, atunci brânza nu este naturală.

5. Produse ”Tip feta” sau ” Akadia”

Atenție la aceste produse, în general tot ce este denumit cu ” tip (….)” sunt produse care imită produsul original, făcute cu ingrediente înlocuitoare. La aceste produse poți verifica autenticitatea ingredientelor astfel: se ia o bucățică de brânză între degete, dacă se întinde precum untul atunci brânza este de calitate, făcută din lapte.

Ce e important să știi

6. Testul fierberii

Dacă se fierbe o bucată de brânză în apă iar brânza se dizolvă, atunci brânza nu conține lapte.

7. Testul iodului

Picură puțină betadină pe o bucățică de brânză, dacă devine de culoare mov, brânza conține amidon. În caz contrar, iodul rămâne de culoarea inițială.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
8.9 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *