Nu este nimic mai delicios decât să-ți începi ziua cu un sandviș cu brânză, pentru că există diferite tipuri de brânză care se adaptează gusturilor tale, pentru că există diferite texturi de brânză pe care îți place să le încerci sau să le consumi amestecate cu diverse alimente. Dar cum știi dacă ai cumpărat o brânză făcută din ingrediente naturale sau una care are gust bun dar nu prea pare a fi o brânză autentică? Brânza autentică este făcută doar din lapte, culturi lactice și cheag natural. Mai jos găsești câteva modalități despre cum poți testa brânza, la tine acasă fără a avea nevoie de cunoștințe de chimist.
1.Prețul produsului
În primul rând, o brânză sau un cașcaval făcut din ingrediente naturale va avea un preț mai ridicat decât brânza falsificată, care poate fi făcută din clorură de calciu, uleiuri hidrogenate, lapte praf, amidon sau diverse cheaguri artificiale.
2. Culoarea și textura produsului
Brânza preparată din uleiuri hidrogenate sau grăsimi vegetale va fi întotdeauna mai albă decât o brânză făcută numai din lapte. Dacă lași o bucată de brânză naturală la temperatura camerei, vei observa că aceasta va forma la suprafață o crustă și va lăsa puțin zer care va deveni gălbui. La brânza contrafăcută, culoarea va fi rămâne albă pentru mai mult timp și va lăsa apă, aproape incoloră. De asemenea, textura brânzei falsificate este mai compactă și mai netedă, pe când la brânza naturală, textura este mai aerată. Astfel, atunci când vrei să cumperi o bucată de brânză, fii atent la aspect: brânza naturală este cea care are mici găuri de aer, aproape de aceiași dimensiune.
3. Mirosul
Datorită cheagului natural de lapte, brânza, fie proaspătă sau nu, emană un miros puternic, specific. Dacă brânza nu miroase a lapte sau chiar a nimic, atunci este o brânză falsificată, deoarece cu apă, amidon și grăsimi precum margarina, acestea îndepărtează aroma caracteristică a laptelui sau a cheagului.
4. Eticheta
Dacă alegi să cumperi brânza ambalată, din magazin, atunci fii atent la ingredientele de pe eticheta produsului. Dacă vezi ingrediente cum ar fi amidon, grăsimi hidrogenate, agent de întărire, conservanți și alte ingrediente care nu au legătură cu laptele, atunci brânza nu este naturală.
5. Produse ”Tip feta” sau ” Akadia”
Atenție la aceste produse, în general tot ce este denumit cu ” tip (….)” sunt produse care imită produsul original, făcute cu ingrediente înlocuitoare. La aceste produse poți verifica autenticitatea ingredientelor astfel: se ia o bucățică de brânză între degete, dacă se întinde precum untul atunci brânza este de calitate, făcută din lapte.
6. Testul fierberii
Dacă se fierbe o bucată de brânză în apă iar brânza se dizolvă, atunci brânza nu conține lapte.
7. Testul iodului
Picură puțină betadină pe o bucățică de brânză, dacă devine de culoare mov, brânza conține amidon. În caz contrar, iodul rămâne de culoarea inițială.