Cum recunoști hainele din bumbac de calitate. Bumbacul este cea mai indicată țesătură pentru piele. Hainele confecționate din bumbac sunt non-alergene și reprezintă varianta ideală pentru persoanele care se confruntă cu reacții alergice. Iar una dintre calitățile de bază ale bumbacului este aceea că absoarbe și elimină umezeala cu ușurință, menținând astfel corpul aerisit, în timpul purtării hainelor confecționate din acest material.
În ziua de astăzi, pe piață, există o mulțime de produse care, deși promit a fi 100% făcute din bumbac, în realitate mai au în compoziție și alte fibre mai puțin indicate pentru piele. Pentru a fi sigur de calitatea hainei poți apela la trucul de mai jos, care te va ajuta să identifici dacă bumbacul folosit este sau nu de calitate.
Bumbacul a fost cules și prelucrat încă din Antichitate. Calitățile sale asupra pielii omului sunt incontestabile. O haină confecționată din bumbac protejează pielea de iritații, absoarbe ușor transpirația și neutralizează o parte din mirosurile neplăcute.
Fiind un produs textil preitenos cu pielea, dermatologii recomandă să purtăm în contact direct cu pielea haine lucrate 100% din bumbac și să evităm poliesterul. De asemenea, este recomandat ca și lenjeriile în care dormim să fie confecționate din bumbac.
Înainte de a cumpăra o haină sau o lenjerie, cel mai important lucru este să verifici eticheta. Pe ea trebuie să fie menționat neapărat că produsul este lucrat 100% din bumbac. Însă chiar și așa, unii producători nu sunt sinceri pe deplin și pun în compoziția țesăturii și alte fibre.
Pentru a reuși să îți dai seama dacă bumbacul este sau nu de calitate poți urma acești pași.
În primul rând, trebuie să atingi materialul. Dacă este un produs de calitate, atunci vei simți o țesătură moale, ușor catifelată, densă, prin care nu se văd contururile în lumină. Iar când strângi în pumn materialul vor rămâne mici cute.
În schimb, dacă produsul se va șifona mai tare, atunci materialul din care este confecționat are în compoziția sa și fibre sintetice.
Trage un pic de material și uită-te în lumină. O țesătură rară, prin care se vede ușor lumina, nu este neapărat una de calitate, chiar dacă pare moale. Țesăturile bune din bumbac sunt dense, oricât ar fi de subțiri.
Hainele și lenjeriile din bumbac ranforsat sunt de o calitate superioară și, evident, mai scumpe.
De cealaltă parte, bumbacul satinat conține cel puțin 30% poliester, care îi oferă un plus de elasticitate și luciu. Lanjeriile din bumbac satinat sunt mai ieftine, dar nu mulți își dau seama de acest lucru, deoarece sunt moi și netede la atingere.
Un indiciu prin care îți poți da seama dacă lenjeria ta este confecționată din bumbac ranforsat sau satinat este dacă intră sau nu la apă. Oricât de bine ar fi lucrat, bumbacul ranforsat intră un pic la apă. În schimb, bumbacul ranforsat nu intră deloc la apă, iar cearșafurile tale sau fețele de pernă vor rămâne la aceleași dimensiuni.