Diana Șucu este genul de femeie care consideră că este de datoria fiecăruia să facă bine, indiferent de forma pe care o alege. Astfel că, de aproape 20 de ani își dedică timp și resurse pentru a-i ajuta pe ceilalți. Investește și crede mult în educație și crede că, acțiunile ei caritabile sunt moștenirea pe care vrea să o lase celor doi fii ai ei. Diana Șucu a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro că nu este deloc ușor să fie femeie de afaceri, filantroapă, dar în același timp să fie în egală măsură mamă și soție.
Diana Șucu a fost întodeauna preocupată de acte caritabile, iar în momentul în care a decis să renunțe la televiziune a găsit timpul necesar pentru a încerca să ajute cât mai mulți oameni.
”Nu știu dacă este ușor sau greu. Eu cred că în primul și primul rând trebuie să iubești oamenii și mai cred, astăzi, că este o consecință a educației pe care am primit-o. În familie, eu și sora mea, așa am crescut, văzând la părinții noștri că sunt buni, generoși și empatici. Mi-aș dori, la rândul meu, să pot să îi educ pe copiii noștri în așa fel încât și ei, atunci când vor ajunge mari, să învețe că este obligația lor să fie generoși”, ne-a declarat femeia de afaceri.
Pentru soția lui Dan Șucu este important să ducă mai departe mesajul pe care l-a primit de la părinții ei, acela că nu e nevoie de prea multe resurse pentru a putea face bine celor din jur, și crede că este de datoria ei să îi implice pe cei doi băieți, Petru Andrei și Dan Matei, în toate acțiunile demarate de fundația pe care o conduce.
”Ei participă. Într-un fel sau altul cred că lucrurile acestea au început cu mult timp înainte, înainte ca băiatul meu cel mare să se nască. Sigur și Dan (nr. Dan Șucu) a ajutat întotdeauna, dar nu într-un mod organizat. Eu, la rândul meu, am ajutat oameni și sincer, ca și o paranteză, nu cred că ai nevoie de prea mulți bani ca să poți să fii uman și să poți să ajuți o bătrână pe stradă”.
Citește și: Cine este soția lui Dan Șucu, „regele mobilei” din România. Trăiesc o poveste de iubire ca în filme
Pentru ea, satisfacția de a ajuta o persoană la nevoie este de necomparat, indiferent dacă face un lucru mărunt sau schimbă cu adevărat vieți. Important este să nu treacă pe lângă cineva care are nevoie de ajutorul ei și să se prefacă nepăsătoare.
”Spre exemplu mergem la Televiziune, pe vremuri, acum 25 de ani, când mergând în mașină spre serviciu, am văzut o doamnă căzută pe jos, am luat-o, am dus-o la spital, la Floreasca. Pe vremea aceea aveam și legitimație de Televiziune și m-a ajutat foarte tare. Domnii doctori au fost foarte drăguți. M-am asigurat că ea este bine și vreo 3-4 ani la rând mă suna și îmi mulțumea. De Paști, de Crăciun”, ne-a povestit Diana Șucu despre unul dintre cazurile de care își amintește cu drag și astăzi.
Se ocupă personal de tot ce înseamnă mesaje, interacțiunea cu cei care îi cer ajutorul, însă recunoaște că, la rândul ei, primește ajutor extern. Cel mai mare susținător în această poveste este nimeni altul decât soțul ei, Dan Șucu, dar și echipa acestuia.
”Sigur că suferința este un sac fără fund, dar întodeauna încerc să găsesc o variantă. Doar atunci când nu pot cu adevărat, atunci refuz. Dar în general mă implic și mă implic personal. Am învățat să spun ”nu pot”, doar atunci când nu pot să fac lucruri și nu stă în puterea mea. Atunci când am făcut Fundația, în urmă cu aproape 20 de ani, mi-am propus și noi ne-am propus să facem pe lună o familie fericită. Cred că mi-a ieșit mult mai mult de atunci. Nu sunt singură în această poveste. Echipa soțului meu de la Mobexpert mă ajută și oamenii sunt alături de mine și cred eu, ce este special în ceea ce facem noi, faptul că ei își oferă acest serviciu gratuit. Adică probono”, ne-a mai spus femeia de afaceri.
Totul a pornit de la ideea de a-i ajuta pe cei cu care lucrează în mod direct, prin business-urile soțului ei, însă apoi lucrurile s-au dezvoltat frumos, astfel încât și-au permis din toate punctele de vedere să ajute și mai multe persoane.
”În primă fază, atunci când am făcut Fundația, ne-am gândit la copiii Mobexpert, dar sigur, sună cinic să-i spui unui copil: știi, părinții tăi nu lucrează la Mobexpert, nu te pot ajuta. Și sigur că ne-am extins. Spre exemplu, în pandemie am donat un sfert de milion de euro. Am ajutat sinistrații, am participat la ridicat unor așezăminte bisericești. Am făcut multe lucruri. Sunt în contact cu ei, în sensul că oamenii mă sună, îmi mulțumesc. Cel puțin de Paști și de Crăciun, de Sărbători, întotdeauna îmi trimit mesaje”.
Nu este ușor, dar nici nu se plânge, cu toate că în ultimii ani nu a mai avut timp să plece împreună cu familia într-o vacanță. Singurele zile de relax sunt în casa de la Snagov, acolo unde se retrage alături de soțul ei pentru a-și încărca bateriile.
”Timp liber sincer am. Îmi fac timp pentru sală, îmi fac timp pentru familie. Întotdeauna familia este pe primul plan. Recunosc că nu prea am mai fost în vacanțe. De vreo doi ani de zile nu am mai plecat pe nicăeri. Deloc. Pentru că băieții noștri sunt mari, cel mare învață, a aplicat pentru facultate, am fost extrem de ocupați. Așa că de doi ani de zile efectiv îmi este dor să simt miros de vacanță. Singura vacanță pe care am avut-o a fost așa, în vară, am stat la Snagov. Avem o casă la Snagov și acolo a fost vacanța noastră”, ne-a mai spus Diana Șucu.
Înainte de toate, cea mai importantă este familia și, oricât de epuizată s-ar simți, nu se abate niciodată de la regulile pe care ea însăși le-a impus în momentul în care a decis să fie mamă.
”Sunt o mamă extrem de implicată. Sunt o mamă ”cloșcă” și jandarm. Eu sunt jandarmul de serviciu. Îmi fac timp pentru toate: pentru fundație, pentru showroom, pentru familie. Spre exemplu, ca și regulă, în general la ora 17-18 plec de la magazin pentru că îmi doresc să fiu acasă atunci când copiii vin acasă. În weekend sunt alături de copii. Pentru noi familia este extrem de importantă”.
Cum luna martie, dar nu numai, este cu și despre femei, Diana Șucu este dovada vie că se pot face lucruri și că se poate îmbina cu succes viața profesională cu cea personală atâta timp cât există ambiție, dar mai ales dorința de a lăsa ceva în urmă.
”Eu cred că înainte de toate trebuie să nu uite că sunt femei și trebuie să fie feminine, să fie calde și drăguțe, amabile. Eu nu cred că există femeie urâtă sau femeie frumoasă, ci există femeia. Pe care toată lumea, și bărbații în general, ar trebui să o iubească. Dar mai ales să fie conștientă că poate să facă orice își dorește. Asta îi învăț și pe copiii mei, pe băieții mei, că ei pot face absolut orice”, a mai completat Diana Șucu pentru EGO.ro.
Video: Mihai Robu