Deținător al unui premiu GOPO, Bogdan Farcaș s-a remarcat de-a lungul timpului în roluri negative, interpretând mafioți și sociopați. O astfel de tipologie interpretează și în serialul Clanul, unde este un răpitor și abuzator de copii. Farcaș a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro că este cel mai tensionat rol pe care îl interpretează și că a avut nevoie să studieze această tipologie, chiar să se izoleze într-o cameră pentru a putea a-și putea înțelege mai bine personajul. Cu toate că este o tipologie despre care spune că nu și-ar dori să existe pe fața pământului, actorul mărturisește că acest personaj l-a provocat din punct de vedere actoricesc.
Bogdan Farcaș este unul dintre cei mai apreciați actori români. Pe lângă rolurile din filmele românești, interpretări care i-au adus o sumedenie de premii, actorul a jucat și în producții de la Hollywood, alături de mari actori internaționali. Cu toate acestea, cel mai recent personaj pe care îl interpretează este o mare provocare pentru el.
„O să joc personajul Ciomag, care în primul sezon apare doar în flash-uri pentru că el este un răpitor și abuzator de copii. Dar pe lângă șocul ăla care-l provoacă, mai este o chestiune în spate, pentru că la rândul lui, acest Ciomag, a fost abuzat și el și nu prea știe cum să facă altfel. Adică de foarte multe ori când terorizează și bate copiii ăia, știu că sună ridicol, dar o face cu regret. Nu știe să o facă altfel. Îl doare și pe el puțin. Cumva am „primit” personajul ăsta”, ne-a declarat Bogdan Farcaș.
Chiar dacă poate părea un rol care va crea controverse și lumea nu îl va îndrăgi, actorul a mărturisit că nu s-a gândit absolut deloc să-l refuze, cu toate că, de-a lungul timpului a mai refuzat din roluri.
„Mi s-a întâmplat de multe ori să refuz un rol. Din pricina scenariului în primul rând. În primul rând trebuie să-mi placă povestea. Dacă nu încep să simt povestea, dacă nu mă apropie, dacă nu sunt pe aceeași frecvență emoțională cu povestea aia, nu are sens să lucrez la ea. Adică să lucrez așa doar ca să câștig niște bani mi se pare aiurea. Mi se pare că este lipsit de etic vizavi de mine, e malpraxis actoricesc. Am mai refuzat și pentru că nu mă identificam eu sau că nu eram pe aceeași frecvență cu regizorul. Și nu poți lucra cu un om cu care nu rezonezi”, ne-a mai povestit actorul.
Farcaș menționează că nu este genul de actor care să refuze un proiect doar pentru că nu se regăsește cu tipologia personajului, așa că nu este de părere că actorii nu trebuie să joace în telenovele, sau spoturi publicitare, ci doar să fie prezenți pe scena teatrului.
„Eu când am terminat facultatea era măscara asta, stupidă din punctul meu de vedere, că nu vor să audă de telenovele. Aveam colegi care spuneai că ei nu ar juca într-o telenovelă niciodată, sunt actor de Oscar. Nu erau. Aceeași actori, 20 de ani mai târziu, sunau și se rugau să obțină un rol într-o telenovelă. Ce este foarte frumos la seriale, în primul rând, este că îți asigură o continuitate a personajului și atunci se poate vedea o evoluție, o așezare și o cimentare în ani de zile. Uită-te la seriale gen Friends. Dacă te uiți la primul episod și la ultimul episod, e complet diferit”, ne-a mai spus actorul.
De altfel, personajul pe care îl va interpreta în serialul Clanul este unul care-l provoacă extrem de tare și pentru care s-a pregătit intens. Chiar dacă documentarea propriu zisă a fost extrem de dureroasă, Bogdan fiind tatăl unui băiat, a fost nevoit să intre în lumea lui Ciomag.
„Mie îmi place atât de mult personajul ăsta și, mai departe de ce face el, mie îmi plac dedesubturile personajului, acest fost copil răpit, traumatizat, bătut și chinuit. Eu m-am uitat pe YouTube destul de mult. Știu că sună urât, dar chiar așa a fost. M-am uitat la copii chinuiți și interviuri cu tot felul de copii chinuiți. E cumplit. Mă emoționez și acum când îmi aduc aminte. Am împrumutat niște gantere din alea de pușcărie, ruginite, vechi, cu o băncuță, m-am închis în camera de jos a casei, am stat izolat nu neapărat să intru în personaj, dar să ajung cumva la energia aia puțin”, a mai povestit Farcaș pentru EGO.ro.
Culmea este că, de-a lungul timpului, regizorii au văzut în Bogdan Farcaș doar roluri de mafioți, psihopați sau sociopați, însă în viața reală, așa zisul teribilism s-a oprit în momentul în care a fost admis la Facultate.
„Nu știu dacă am fost acel copil teribil, dar cred că da. Eu am crescut la Iași, în anii 90 și nu prea știam altceva decât să ne batem și să fim golani. Am prins perioada aia, democrația apărută brusc și eram spre golani toți, dar în același timp provin dintr-o familie cumplit de educată. Adică părinții meu sunt profesori universitari, sora mea este cercetător pe Inginerie Genetică- Modificări Umane și Cancer la Astrazenca și Cambrigde. În casă toți eram băieți buni, dar afară deveneam cumva băieți scăpați de sub control”, ne-a mai spus Bogdan, care dă vina oarecum pe timpurile în care și-a petrecut copilăria.
„Prin 1998 m-am prins că nu se mai poate așa. Când am intrat la Teatru, în 98, mi-am dat seama că nu mai pot să fac măscările alea pentru că nu se cade, nu e frumos. Dar eu cred că toată România a trecut prin perioada aia. Nu mă pricep la noua generație, cu toate că fiul meu este din noua generație, dar că eu cred că pe noi ne-a luat democrația pe nepregătite. Nu știu cum să-ți explic: vineri seara nu aveai curent și apă caldă, și deodată, luni dimineața, găseai la același chioșc țigări, geci, pornografie și alcool. La liber. Adică dă-i unui copil de 12 ani toate acestea și ai să vezi ce face. La liber”.
Tot pe nepregătite l-a luat și succesul, succes pe care l-a cunoscut încă din primii ani de facultate, când a intrat în vizorul producătorilor de film.
„În cazul meu e în felul următor. Când am ajuns în București, primele 5 filme, ca orice moldovean, le-am „mâncat”. Adică am reușit să pun pe mine vreo 40 de kilograme, în plus. După care m-am prins că nu este bine, nu e sănătos și în primul rând nu este etic și moral și mi-am revenit. Vorbesc de când aveam 20 de ani”, ne-a povestit actorul. Din fericire acest miraj nu a durat prea mult, căci între timp s-a confruntat cu adevăratele probleme ale vieții și s-a trezit la realitate.
„După aceea mi-a apărut copilul, mi-a apărut căsnicia, casa, scumpitul gazului, inflația, e a doua criză prin care trec, așa că a trebuit să mă adaptez. S-au schimbat foarte multe lucruri în viața mea. Bine eu niciodată nu am fost risipitor, ca să zic așa. Cred că a fost mirajul acela al luciului. La 23 de ani crezi că ești bogat, primești o sumă mare de bani, printr-o întâmplare, și nu știi ce să faci cu banii. Oricum îți imaginezi că dacă într-un an ai făcut nu știu cât, la anul o să faci dublu, și începi să ai stări depresive că nu știi ce să faci cu atâția bani. M-a ajutat Dumnezeu și n-am mai câștigat vreo trei ani nimic. M-a ferit Dumnezeu de probleme”, a mai declarat Bogdan Farcaș pentru EGO.ro.
Video: Daniel Bălan