Pandemia a venit cu foarte multe probleme pentru femeile din întreaga lume, ținând cont că rutina pe care o cunoșteam s-a schimbat. Saloanele au fost închise pentru câteva luni, iar evenimentele au lipsit din viața noastră. Totuși, există lumină și la capătul tunelului! În exclusivitate pentru Ego.ro, Carmen Stanciu, psiholog, ne-a explicat cum s-au schimbat femeile în pandemie și ce soluții avem la dispoziție.
Femeile au fost nevoite să își schimbe stilul de viață în pandemie. Astfel că au petrecut mai mult timp în intimitatea locuinței. Carmen Stanciu, psiholog, atrage atenția asupra noilor obiceiuri. Ea a explicat, pentru Ego.ro, că multe persoane au fost expuse în fața tulburărilor:
„Toți ne-am schimbat în pandemie, sufletește, psihic și fizic. Oamenii au sperat că această pandemie o să se termine repede. Dar iată că durează deja de doi ani. Femeile au rămas mult în casă, în fața calculatorului. Și astfel că au fost expuse în fața tulburărilor fizice și psihice. Cele mai importante sunt tulburările de vedere, de adaptare. Am observat că multe au dezvoltat agorafobia, teama de a ieși în public, deși nu o aveau înainte”.
Sportul este extrem de important, însă pandemia ne-a făcut pe toți să ne schimbăm obiceiurile. În cele din urmă, multe persoane s-au luptat cu problemele de sănătate. Printre acestea, cele cardiace, dar și cele care țin de coloană și de mobilitate.
„Femeile s-au închis în ele, nu s-au mai îngrijit ca înainte, nu au mai mers la salon, nu au mai făcut sport. S-au îngrășat și kilogramele au început să se depună rapid. Au urmat problemele de sănătate, printre care cele care țin de coloană și de mobilitate. Am observat apariția problemelor cardiace, care acum au fost mult mai accentuate din cauza stresului și a anxietății”.
În urmă cu doi ani, mulți nu ne gândeam de două ori atunci când venea vorba despre o petrecere. În zilele noastre, poate că majoritatea persoanelor și-au schimbat mentalitatea cu privire la acest aspect. Totuși, socializarea reprezintă o parte importantă din viața noastră:
„Nu vorbim neapărat de tulburările psihiatrice, printre care cea de tulburare de anxietate generalizată. Dar putem discuta despre palpitațiile sinusale, care vin din cauza stresului și blocajului în fața unui calculator. Oamenii sunt mai puțin pregătiți acum să primească vizitatori și să facă petreceri. Există o anumită teamă de socializare, după cum am observat”.
Rețelele de socializare au luat amploare în perioada pandemiei, astfel că multe femei au încercat să își găsească un partener potrivit în mediul online. Totuși, majoritatea poveștilor de dragoste nu au avut șanse de succes, căci socializarea față în față este esențială.
„Femeile au căpătat o anumită teamă de socializare și frumos. De asemenea, multe nu au mai putut să își găsească parteneri de viață. Aceștia nu pot să fie descoperiți doar online, este importantă socializarea, trebuie să se meargă la o plimbare, la o cafea. Relațiile care s-au înfiripat online au fost, în majoritatea cazului, eșuate sau distorsionate. Evenimente culturale au fost diminuate, multe săli de cinema rămân goale, oamenii nu mai merg”, a adăugat psihologul.
Încrederea în sine vine de la o mulțime de factori, însă imaginea pe care o avem asupra noastră a fost supusă schimbărilor. Carmen Stanciu a explicat că femeilor le-au lipsit foarte multe lucruri, printre care dorința de a se machia și aranja cât mai frumos:
„Multe femei frumoase au apelat la terapie pentru că s-a schimbat imaginea pe care o aveau asupra lor. Este firesc ca o femeie să se machieze, să se aranjeze, dar lucrurile acestea au lipsit. Astfel, ele s-au închis în fața unui calculator, s-au îmbrăcat lejer, și-au strâns părul și nu au mai apelat la bijuterii, nici la pantofi cu toc. Problemele estetice și fizice au fost accentuate în pandemie”.
Carmen Stanciu a venit și cu soluții pentru femeile care vor să treacă peste una dintre cele mai grele etape din viața lor, adusă de pandemie. Psihologul a punctat faptul că este important să fie făcut un program pentru a nu trece o zi fără a socializa cu o altă persoană.
„Dacă nu avem posibilitatea de a merge la psihoterapie sau la un consilier, este important să se încerce ordonarea unui program pentru a nu exista o zi în care să nu se iasă afară. Chiar dacă nu au posibilitatea în fiecare zi de a vedea un apropiat, măcar să încerce să iasă afară pentru a discuta cu o persoană, fie că vorbim de vecina de la bloc sau de doamna de la magazin. De asemenea, trebuie să vorbească la telefon, nu prin mesaje sau rețele de socializare. Un om însingurat este unul depresiv, poate avea tulburări de personalitate. Latura de hrănire spirituală prin comunicare este importantă, dar ar trebui să încerce și să se aranjeze puțin, chiar dacă rămân acasă”, ne-a mai spus Carmen Stanciu.