Cum să ai mai multă încredere în tine. 5 sfaturi de la psihologi

Lipsa stimei de sine și a încrederii în propriile forțe poate duce la multe eșecuri, de-a lungul vieții. Deși asta se modelează în copilărie, unii adulți pot să-și recâștige încrederea în sine.
Cum să ai mai multă încredere în tine. 5 sfaturi de la psihologi

Despre lipsa stimei de sine nu se vorbea cu ani în urmă. Nu era considerată o problemă importantă, dar s-a dovedit în timp că este cauza multor eșecuri pe care le avem în viață. Tocmai de aceea este important să înveți cum să ai mai multă încredere în tine.

De multe ori, circumstanțele ne pot face să trecem prin perioade în care ne este greu să avem încredere în noi înșine. Trăind constant în zona noastră de confort ne poate face să simțim temeri, nesiguranțe și chiar ne poate anihila capacitatea de a reacționa în situații în care ar trebui să fim puternici și să reacționăm cu acuratețe.

Deși stima de sine și încrederea în sine nu sunt exact același lucru, ele sunt strâns legate. Cea de-a doua se referă la aprecierea capacităţilor pe care le deţinem şi se concentrează pe convingerile pe care le avem despre capacitatea de a reuşi într-un context dat. Pe de altă parte, stima de sine este sentimentul general despre cât de valoros ești ca persoană în ansamblu și se referă la aprecierea pe care o avem față de noi înșine.

Lipsa stimei de sine, cauza multor eșecuri

Ambele sunt strâns legate de capacitatea de a ne ajuta să ne atingem obiectivele, de a realiza proiecte profesionale și personale și de a lua decizii dificile în perioadele de stres.

Ambele sunt importante pentru o sănătate mintală echilibrată. În plus, ambele se construiesc și se consolidează treptat, încă din anii copilăriei, dar pot fi îmbunătățite și la vârsta adultă.

Teama de eșec sau de a lua decizii greșite în multe ocazii ne va face să pierdem oportunități la toate nivelurile vieții noastre, fie la locul de muncă, profesional sau în tot ceea ce are legătură cu relațiile personale.

Când simțim că stima de sine nu este la maxim, trebuie să avem răbdare și să știm că nu există un set de reguli sau un decalog care să funcționeze sută la sută, ci mai degrabă că este ceva ce trebuie reconstruit, cu ajutorul unei stări mentale bune.

Se începe cu gânduri pozitive, să ne cunoaștem mai bine și având capacitatea de a comunica și de a vorbi cu oameni de încredere sau cu un expert în Psihologie care ne poate ajuta cu linii directoare specifice, adaptate circumstanțelor și personalității noastre.

Cum să ai mai multă încredere în tine, urmând cinci sfaturi de la psihologi

Iată ce ne recomandă psihologii să facem, pentru a câștiga mai multă încredere în noi.

Ieși din zona de confort

Nu este ușor să ne asumăm riscuri, să facem față provocărilor și chiar să ne forțăm limitele. Dar ieșirea din zona de confort este necesară, chiar dacă la început ne sperie. Când o vei face, vei vedea cum îți vei lărgi orizonturile și vei descoperi că există mii de oportunități. Atenție, nu totul va merge bine. Dar pentru a ajunge mai sus, de multe ori trebuie întâi să cazi cel mai jos. Nu-ți fie frică de eșec, nu vei fi prima sau ultima persoană care va face acest lucru.

De multe ori, frica este doar în mintea noastră și ne paralizează, dar nu este reală.

Nu te uita înapoi

Trecutul ne marchează. Sunt situații care ne provoacă durere, oameni care poate nu ne-au tratat așa cum merităm și chiar unii care ne-au făcut să suferim din cauza trădării sau neloialității. Dacă vrem să ne depășim pe noi înșine și fricile noastre, trebuie să lăsăm trecutul în urmă și să nu vrem să ne întoarcem acolo. Iartă pe cine te-a rănit și iartă-te pe tine, dacă este necesar.

Rănile trecutului ne marchează și ne fac ceea ce suntem. Digerarea unei situații dureroase necesită adesea ajutorul unui profesionist.

Gandește pozitiv

Poate părea un sfat banal, dar este probabil unul dintre cele mai importante pentru a pune bazele încrederii în sine. Schimbă-ți felul în care vezi micile detalii ale vieții. Nu te subestima mental

și, chiar dacă ești realist, nu privi totul dintr-o latură negativă. Pentru a ne îmbunătăți stima de sine este esențial să alungăm gândurile negative și să le lăsăm pe cele pozitive să ne domine.

Nu eşti un super-erou

Cu toții avem momente rele. Avem zile în care simțim că lumea se prăbușește peste noi. Sau anotimpuri în care este mai greu să fim optimiști și să avem puterea de a merge mai departe. Nici o problema. Nimeni nu este perfect. Apreciază-ți micile realizări și fii mândru de tot ceea ce faci. Felicită-te pentru ceea ce ai realizat, nu aștepta ca alții să o facă, notează vozpopuli.com.

Nu mai urmări respectul de sine

Nu trebuie să forțezi nimic. Trebuie să ne îmbunătățim respectul de sine încetul cu încetul. Astfel, vom putea face mici pași, care ne vor ajuta pe viitor. Nici nu trebuie să ne comparăm cu nimeni. Poate că nici chiar persoana care pare a fi cea mai sigură din lume, nu se simte așa întotdeauna. Sau are unele zile în care nu se simte așa sută la sută. Petrece-ți acest timp pentru tine însuți, pentru abilitățile și punctele tale forte, pentru a-ți cunoaște și punctele slabe și pentru a urmări obiectivele pe care vrei să le atingi la nivel personal și profesional.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.6 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *