Hainele albe sunt printre cele mai pretențioase, pentru că, în timp, pot căpăta nuanțe de gălbui, gri sau pot rămâne pătate, indiferent cât de bine ar fi spălate. Pentru a reda aspectul impecabil al hainelor albe, poți apela la clor, dar și la alte ingrediente mai puțin toxice, care ajută la albire.
În timp, hainele albe pot rămâne pătate sau pot căpăta o culoare gălbuie, mai ales dacă sunt lăsate mult timp în șifonier, fără să fie purtate. Prosoapele, fețele de masă, lenjeriile de pat, dar și cămășile și alte haine de zi cu zi sau de ocazie ajung să se îngălbenească în timp sau să aibă o tentă cenușie, care nu se duce la spălat.
Pentru a reda culoarea albă imaculată a hainelor, poți apela la câteva trucuri ieftine și la îndemână. Nu este nevoie să folosești înălbitor sau clor, ci poți apela la un alt ingredient care se regăsește în comerț. Toată lumnea a folosit în diverse scopuri bicarbonatul de sodiu, însă ingredientul despre care vorbim este mai puțin popular. Se numește percarbonat de sodiu și vine sub formă de pulbere granulată de culoare albă. Este folosit de ani de zile la spălarea hainelor, fiind o opțiune mai prietenoasă cu mediul decât este clorul, pentru că se descompune în substanțe non-toxice.
Pentru a albi hainele, se pune o cană de percarbonat de sodiu la 5 litri de apă și se adaugă un detergent neutru. Se pun hainele la înmuiat, se lasă două ore, după care se spală la program normal. Dacă avem de-a face cu pete care nu ies la spălat, se poate face o pastă dintr-o lingură de percarbonat de sodiu, puțin săpun lichid transparent și puțină apă. Se aplică amestecul peste pată, se lasă să acționeze o oră, după care se pun hainele la spălat, la programul normal.
O metodă la fel de eficientă, care se folosește de zeci de ani pentru albirea rufelor este fierberea acestora cu sodă. Se poate folosi această metodă în cazul materialelor care nu sunt pretențioase. Prosoapele și lenjeriile de pat din bumbac, de exemplu, pot fi fierte în apă cu sodă, pentru a-și recăpăta culoarea albă.
Dacă avem de-a face cu pete vechi, care au rămas impregnate în țesături, acestea pot fi scoase cu un amestec pe bază de bicarbonat de sodiu și oțet sau lămâie. Se face o pastă din aceste ingrediente, se aplică peste petele rezistente și se lasă să acționeze suficient timp. Dacă vorbim despre pete precum cele provocate de deodorant, se poate folosi un burete sau o periuță și se freacă ușor materialul, astfel încât depunerea din țesătură să se dizolve.