Cum să calmezi câinele dacă se sperie de petarde de Revelion. Trucuri pentru ca zgomotul puternic să nu îl panicheze

Sfaturi prețioase pentru a ajuta patrupedul să se liniștească

Scris de: Daoud Andra

31 Dec. 2022

Cum să calmezi câinele dacă se sperie de petarde de Revelion. Trucuri pentru ca zgomotul puternic să nu îl panicheze

Perioada sărbătorilor, dar mai ales a Revelionului, înseamnă multe petarde și focuri de artificii, mai ales în orașe. Dacă pentru noi, oamenii, aceste materiale pirotehnice sunt ceva normal, pe animalele de companie le terorizează, ele percepând zgomotele mult mai puternic. Cum să calmezi câinele dacă se sperie de petarde de Revelion, potrivit unui specialist.

Ce faci pentru a proteja câinele de zgomotele puternice în această perioadă

Puține lucruri sunt mai deranjante pentru animalele de companie, în această perioadă, decât zgomotul petardelor aruncate între blocuri. Din cauza sunetului puternic, care produce și ecou, patrupedele se sperie și suferă, iar datoria stăpânilor lor este să le liniștească.

Dacă în casă poți rezolva problema mai ușor dacă ai ferestre ce blochează zgomotul din exterior, problema este când ieși la plimbare cu câinele. Alexandru Daniel Maria de la Jandarmeria Bucureşti, recomandă stăpânilor de câini ca în aceste zile să scoată animalele afară folosind hamul, nu o lesă obișnuită. În acest fel, animalele se vor simți mai protejate.

Citește și: Ce e bine să faci când câinele tău este înțepat de o albină. Pașii esențiali de urmat

„Vă rugăm: folosiţi hamul, nu zgarda. Hamul, pentru că este un element de siguranţă, nu poate fi scos de câine. (…) Această lesă este un mijloc de comunicare, nicidecum de constricţie. Lesa pe ham înseamnă siguranţă, (…) un mijloc de a controla o reacţie nedorită. (…)

Nu ne panicăm. S-a întâmplat, s-a auzit un sunet, un zgomot – nicio problemă. Reacţionăm ca şi în casă: ne apropiem, să simtă mirosul, să înţeleagă că suntem în zona de siguranţă. Prietenii noştri americani spun ‘circle of trust’. Cercul acesta al încrederii înseamnă foarte mult pentru câinele meu.”, a spus reprezentantul Jandarmeriei, citat de Agerpres.

Plante toxice pentru pisici și câini. Ce e bine să eviți, pot fi periculoase pentru animalul tău de companie
Lesa tip ham este ideală în această perioadă

Cum să calmezi câinele dacă se sperie de petarde de Revelion

Atunci când suntem în casă și câinele se sperie de zgomotul petardelor, este important ca el să fie liniștit. Comunicarea cu patrupedul este esențială în această situație. Stăpânul trebuie să îi dea sentimentul de siguranță, în niciun caz să aibă o reacție care să îi inhibe animalului instinctele.

„În momentul în care suntem în casă, la domiciliu, avem o varietate foarte mare de factori care pot perturba. Primul factor este sunetul, asociat cu o lumină foarte puternică sau un sunet reverberat. (…) Căţelul nostru, neînţelegând ce se întâmplă, o să aştepte de la noi un răspuns. Ne apropiem de el, recreăm zona de siguranţă, creăm din camera respectivă o zonă de confort. Ne liniştim, încercăm să respirăm corect. Atenţie foarte mare! Nu folosim cuvântul ‘Bravo’. Nu încurajăm comportamentul acesta, pentru că este o inhibiţie, o frustrare pe care el o simte.”, a mai spus reprezentantul Jandarmeriei.

Citește și: Plante toxice pentru pisici și câini. Ce e bine să eviți, pot fi periculoase pentru animalul tău de companie

Sunetele familiare pot, de asemenea, să contribuie la calmarea animalului. Poți porni televizorul pe un canal cu programe cu animale sau pe un alt program, iar volumul sunetului va fi mărit gradual. În acest fel, se va crea o atmosferă de liniște în casă, care va ajuta animalul să se calmeze.

„Putem să pornim televizorul pe Discovery, un canal cu animale, cu sunete altfel. (…) Pornim televizorul gradual, aducem în prim plan o formă de relaxare care ne va fi benefică şi nouă, dar şi în relaţia cu câinele.”, a mai precizat Alexandru Daniel Maria.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *