Zarzavaturile pot fi puse și în congelator pentru a putea fi folosite la iarnă. Multe gospodine aleg să pregătească astfel de pachete încă de la sfârșitul verii. Află și tu, în cele ce urmează, cum să pui zarzavaturi la congelator pentru ciorbele și preparatele tale.
Să pui zarzavaturi la congelator, pentru iarnă, nu este deloc greu. Ai nevoie de doar câteva legume și de răbdare. Îți vor ieși câteva pachete sănătoase, numai bune de folosit la supe, ciorbe și alte preparate gustoase.
-un kg de ceapă;
-un kg de morcovi;
-un kg de ardei grași colorați;
-un kg de roșii;
-verdeață (pătrunjel și mărar).
Mod de preparare:
Regula pe care o aplică toate gospodinele este să pui o lingură de sare la fiecare kilogram de zarzavat. Este important să folosești sare neiodată, pentru că iodul din acest conservant natural duce la înmuierea zarzavaturilor, lucru pe care cu siguranță nu ți-l dorești.
Poți pune zarzavaturi și în borcane pe care să le depozitezi în cămară. Întâi de toate, spală-te bine pe mâini, spală legumele bine și curăță-le de coajă. Elimină-le pe cele lovite sau stricate în anumite zone. Astfel, elimini riscul de a ți se strica zarzavaturile în borcane. Taie legumele în cuburi sau dă-le pe răzătoare. Nu contează cantitățile, ci doar să existe un echilibru. Te poți ghida după predominanța culorilor. Pune toate legumele și verdețurile pregătite într-un castron încăpător, adaugă sare și amestecă-le bine cu o lingură de lemn.
Secretul pentru ca zarzavaturile să nu facă floare, adică să mucegăiască la suprafață, este acoperirea acestora cu o frunză de viță. Înfiletează bine borcanele, pune-le într-o oală mare cu apă, care să ajungă până la gâtul borcanelor/sticlelor și lasă-le la fiert aproximativ o oră, din momentul în care apa a început să fiarbă. Lasă-le la răcit în aceeași oală cu apă, până a doua zi.