În era tehnologiei digitale, laptopurile au devenit un instrument indispensabil în viața noastră de zi cu zi. Cu toate acestea, astfel de dispozitive necesită o atenție deosebită în ceea ce privește întreținerea lor, în special atunci când vorbim de curățarea ecranului. O curățare necorespunzătoare poate duce la deteriorarea ecranului și la scăderea calității vizuale. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să păstrezi ecranul laptopului tău curat, dar și perfect funcțional.
Ecranul laptopului este predispus la adunarea prafului, mizeriei și chiar a particulelor de mâncare, lucruri care pe lângă faptul că îl fac inestetic, duc și la o scădere a calității vizuale.
Mulți posesori ai unor astfel de dispozitive aleg să curețe singuri și cu substanțe neindicate ecranele acestora, motiv pentru care ajung adesea în service cu display-ul nefuncțional.
Motivul este simplu. Se folosește detergent de geamuri care poate afecta ecranul sau se pulverizează o cantitate prea mare de apă, care de regulă se infiltrează în interior.
Așadar, chiar dacă pare o operațiune simplă, curățarea dispaly-ului laptopului reprezintă un proces delicat și presupune o atenție deosebită.
De aceea, speciliștii vin în ajutorul nostru cu câteva sfaturi importante.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să oprești laptopul și să îi scoți alimentatorul și bateria. Este esențial să nu sari peste acești pași, deoarece curățarea lui cât timp este în funcțiune poate provoca anumite defecțiuni.
Folosește doar cârpe din microfibră, întrucât microfibra este foarte moale și nu produce scame, fiind ideală pentru ecranul delicat al laptopului. În schimb, dacă alegi un prosop sau o cârpă obișnuită, riști să zgârii ecranul sau să nu îl cureți bine.
De asemenea, evită să folosești șervețele, prosop de hârtie sau hârtie igienică.
Curățarea ecranului se face cu mișcări circulare fără a aplica presiune. Ulterior, este indicat să folosești apa distilată. Chiar dacă poate ești tentat să folosești produse chimice din comerț special concepute pentru cărațare, acestea nu sunt complet sigure pentru ecranul dispozitivului tău și pot provoca defecțiuni tehnice sau estetice.
Nu trebuie să freci suprafața display-ului sub nicio formă, pentru a nu provoca defecțiuni de tipul pixelilor morți. Rama ecranului trebuie și ea curățată. Pentru ea poți folosi detergent de vase, însă mare atenție ca display-ul să nu intre în contact cu acesta.
La final, verifică atent ca ecranul să nu aibă picături de apă.
Pentru îndepărtarea prafului de pe ecranul laptopului, cea mai indicată este apa distilată. Aceasta oferă protecție statică, ceea ce înseamnă că va ține praful la distanță o perioadă mai lungă de timp.