Dezghețarea rapidă a cărnii poate fi o necesitate în situații în care ai nevoie să gătești ceva rapid într-un timp scurt. Este important să o faci corect pentru a evita riscul contaminării sau degradării cărnii. Iată câteva sfaturi despre cum să dezgheți carnea rapid și ce greșeli să eviți.
În zilele noastre, congelarea alimentelor a devenit un gest automat, este înainte de toate o metodă sigură și eficientă de conservare. Datorită temperaturii negative, suntem uşuraţi să vedem că peştele, legumele sau preparatele noastre își păstrează aroma şi proprietăţile (vitaminele şi mineralele) timp de câteva luni. Inutil să spunem că este o economie neprețuită de timp și bani!
În ceea ce privește carnea, de exemplu, este deosebit de important de reținut că aceasta trebuie păstrată în cele mai bune condiții. În ambalaj trebuie să existe cât mai puțin aer pentru a evita bacteriile: pungile speciale pentru congelator, recipientele din plastic potrivite pentru temperaturi scăzute sau chiar ambalarea în vid sunt de preferat pentru o bună congelare.
Citește și Cât rezistă friptura de porc în frigider, de fapt. Mulți români fac greșeala
Cui nu-i place să aibă congelatorul bine aprovizionat cu alimente? Piept de pui, fripturi, file de vită, carne tocată etc. Suficient pentru a inventa rețete delicioase. Însă, după o zi obositoare sau pentru o masa organizată pe neașteptate, este întotdeauna bine să cunoști micile sfaturi pentru dezghețarea rapidă a cărnii. Vrei să economisești timp? Descoperă rapid aceste metode simple de adoptat zilnic!
Una dintre cele mai rapide și eficiente modalități de a dezgheța carnea este să o pui într-un recipient cu apă rece. Asigură-te că ai sigilat carnea înainte de a o introduce în apă, pentru a preveni pătrunderea apei în interior. Schimbă apa la fiecare 30 de minute, ca să menții o temperatură constantă și pentru a accelera procesul de dezghețare.
Cuptorul cu microunde este o altă opțiune rapidă pentru dezghețarea cărnii. Setează cuptorul la o temperatură mică sau folosește funcția specială de dezghețare a cărnii, dacă este disponibilă. Carnea se va dezgheța în 10 minute.
Știai că marinarea cărnii timp de 15 minute în oțet poate accelera procesul de decongelare? Da, este uimitor, dar se datorează în principal acidității care crește temperatura cărnii.
Cum procedezi? Pune apă călduță într-un recipient și toarnă oțet de mere. Trei linguri sunt suficiente. Pune bucata de carne congelată și las-o la macerat timp de 15 minute, întorcând-o de două sau trei ori pentru a te asigura că este complet înmuiată în amestecul de apă și oțet. Apoi lasă carnea într-un bol cu apă fierbinte pentru câteva minute.
Dezghețarea la temperatura camerei nu este sigură, deoarece permite cărnii să intre în „zona de pericol” (temperatura în care bacteriile se pot multiplica rapid). Acest lucru poate duce la contaminarea alimentelor și la riscul de intoxicații alimentare. În plus, carnea dezghețată la temperatura camerei poate deveni ușor moale și se poate strica rapid.
După ce ai terminat procesul de dezghețare în apă rece, nu folosi acea apă, deoarece poate conține bacterii provenite de la carnea dezghețată.
Aruncă apa și spală bine recipientul înainte de a-l folosi din nou.
Dezghețarea cărnii la soare poate crește temperatura cărnii într-un ritm nesigur, permițând apariția bacteriilor. Acest lucru este extrem de periculos, mai ales vara, când temperaturile ridicate contribuie la degradarea alimentelor.
Păstrând aceste sfaturi în minte și aplicându-le în mod corespunzător, vei putea să dezgheți carnea rapid și în condiții de siguranță, evitând riscul de contaminare.