Cum să eviți conflictele în cuplu și familie de Sărbători. 5 pași esențiali pentru a petrece în mod pașnic alături de cei dragi

Câteva soluții care îți pot fi de un mare ajutor
Cum să eviți conflictele în cuplu și familie de Sărbători. 5 pași esențiali pentru a petrece în mod pașnic alături de cei dragi

Perioada sărbătorilor de iarnă înseamnă pentru mulți reuniunea familiei, timp petrecut împreună la povești, dar și un moment în care pot lua naștere discuții în contradictoriu, care pot duce la conflicte. Acest lucru se poate isca ușor, având în vedere faptul că se adună împreună în același loc persoane din generații diferite, cu reguli și mentalități diferite. Astfel, deși sărbătorile de iarnă invită la bucurie și petrecere, întâlnirile cu acest prilej se pot încheia într-o notă mai puțin plăcută.

De ce apar conflictele în cuplu și familie de Sărbători

La prima vedere poate suna puțin ciudat, însă perioada sărbătorilor nu este numai despre clipe magice petrecute împreună. Dacă momentele petrecute împreună, atât cu partenerul de cuplu, cât și cu familia sau prietenii, nu sunt gestionate corespunzător, se pot încheia într-o atmosferă de ceartă.

Studiile realizate, în ultimii ani, de specialiștii, arată faptul că printre motivele care pot duce la conflicte cu cei dragi se regăsesc grijile financiare, lipsa banilor și a timpului, a reproșilor din acest punct de vedere, preocupări profesionale diferite, presiunea socială. Astfel, mulți se pot dovedi mai degrabă stresați cu gândul la reuniunile de Sărbători decât doritori.

Pentru a evita conflictele care se pot naște în această perioadă, în cuplu sau familie, psihoterapeutul Joanna Harrison a oferit în cartea sa câteva soluții pentru ca întâlnirile de Sărbători să se desfășoare într-un mod pașnic.

Soluții pentru a evita conflictele în cuplu și familie de Sărbători

1. Ascultarea

Una dintre soluțiile prezentate de specialist este ascultarea. Poate suna ușor banal, însă dacă am ști să ascultăm cu adevărat am reuși să înțelegem mai bine punctul de vedere al fiecăruia.

„Una dintre cele mai frecvente nemulțumiri întâlnite la oamenii cu care lucrez este aceea că partenerul nu îi ascultă, nu are urechi să audă ceea ce li se transmite, chiar dacă par că repetă aceleași lucruri de ‘ani buni’. Uneori îi întreb ce ar presupune ca ei să se simtă ascultați și constat că ar prefera ca partenerul să facă așa cum vor ei, să fie de acord cu ceea ce spun ei.”, spune psihoterapeutul de cuplu Joanna Harrison, în cartea sa apărută la Editura Trei.

2. Tonul vocii

Un alt aspect de care este important să ținem cont este tonul vocii. Informația transmisă poate capăta un alt sens, în funcție de tonul folosit. Unii parteneri, dacă se simt agresați, acuzați, pot trece la atac. Esențial este să ne păstrăm calmul și echilibrul în situațiile de comunicare.

„Acordând o atenție mai mare la felul în care percep tonul interlocutorului, partenerii unui cuplu pot schimba cursul conversației și o pot transforma dintr-una care scoate tot ce­-i mai rău din ei (în care cel puțin unul dintre parteneri se va enerva), într­-una cu un deznodământ mai productiv”, adaugă specialistul.

3. Evitarea conflictelor

Un alt pas esențial, atât în relațiile de cuplu, cât și la reuniunea familiilor, este reprezentat de evitarea conflictelor. Este indicat să ne păstrăm obiectivul pe care îl avem în perioada sărbătorilor și, anume, timpul petrecut împreună cu cei dragi, posibilitatea de a sta la povești cu cei dragi. Nu are sens să aducem în discuție subiecte care știm că afectează pe cineva drag și ar putea schimba cursul conversației.

„Prin adoptarea unui comportament în care divergențele de opinie și subiectele care stârnesc conflicte și ranchiună nu sunt discutate, măcar din când în când, cuplurile ajung uneori într­-o situație de criză: problemele atât de evidente și imposibil de ignorat, respectiv ‘elefantul din cameră’ ajunge să crească atât de mult, încât partenerii nu mai au loc să treacă de el. Uneori, ‘elefantul’ dintr­-o relație ajunge să aibă dimensiuni considerabile sau partenerii cuplului ajung să întrețină o întreagă ‘turmă de elefanți’ de care se atașează, poate chiar fără să­-și dea seama, astfel că relația de cuplu nu mai are loc să se desfășoare”.

4. A cere iertare

Cel mai frumos cadou de Sărbători îl poate reprezenta un moment de sinceritate, compasiune și apropiere față de cei dragi. Curajul de a cere iertare nu este des întâlnit, însă acesta pus în practică poate aduce o adevărată bucurie. Nu ne costă nimic să cerem iertare, dacă știm că printr-un gest sau un cuvânt adus, partenerul nostru a fost deranjat. Acest aspect va consolida și mai mult relația, va crea intimitate și siguranță într-o relație de cuplu, dar și în legăturile cu membrii familiei.

5. Aspecte pozitive ale relației/comportamentului partenerului

Este foarte ușor să vedem partea negativă dintr-o situație și să recurgem imediat la reproșuri. Sfatul specialistului este să încercăm să ne axăm mai mult pe cea pozitivă. Cu siguranță, în orice relație, există aspecte bune, pe care de multe ori le trecem cu vederea. Dacă ne-am orienta mai mult spre ele, ne-am bucura de armonie și înțelegere în orice relație, iar partenerul s-ar simți mult mai apreciat.

„Este foarte important să discutați și despre aspectele pozitive ale relației. Poate că îți este mai la îndemână să­-i spui partenerului ce te enervează la el sau să-­l critici decât să-­i spui ceea ce apreciezi la el, mai ales dacă acesta este modelul pe care l­-ai dobândit în familie, în perioada copilăriei”, mai adaugă Joanna Harrison.

Acești pași esențiali îți pot fi de un real ajutor pentru a te bucura în liniște și bucurie de sărbătorile petrecute împreună în familie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *