Uneori, în ciuda sentimentelor puternice care există între doi parteneri, se pot ivi discuții în contradictoriu care duc la tensiuni în cuplu. Fiecare e convins că dreptatea este de partea lui, nu mai ține cont de nimic și merge până în pânzele albe pentru a-și puncta ideea. Se poate ajunge ușor la ceartă, iar lucrurile care nu sunt zise la momentul respectiv se tranformă în timp în mari frustrări. Pentru a evita însă astfel de momente neplăcute și pentru a te bucura de armonie în cuplu, nu strică să abordezi o listă cu 6 lucruri reguli esențiale ce te vor ajuta să gestionezi cu calm emoțiile puternice apărute.
Una dintre regulile esențiale pentru a te bucura de armonie în relația de comunicare în cuplu este fără îndoială aceea că e de preferat să eviți reproșurile. Să fim sinceri, nu există vreo persoană căreia să-i placă să primească o listă de critici în care să i se reaminteacă ce sarcini a omis sau ce nu a făcut bine. Adevărul este că niciodată nu va face acel lucru așa cum te aștepți tu, pentru că fiecare persoană are propriile criterii și un stil specific de a se manifesta.
Schimbă puțin tactica și încearcă să înlocuiești reproșul cu o rugăminte. În loc de „Nu ai dus gunoiul nici azi!”, poți să formulezi altfel: „Poți te rog să duci gunoiul? M-ar ajuta tare mult”. O să vezi că reacția va fi diferită.
Probabil pleci de la început cu ideea că ai dreptate totală. Te-ai gândit că există o parte de adevăr și în ce spune omul de lângă tine? O să fii surprinsă să vezi că și punctul său de vedere conține un sâmbure de adevăr.
Plecând de la această premisă, e de preferat să verifici informația înainte de a te lansa în acuzații. Cu puțină răbdare, poți evita o ceartă și momentele neplăcute care se pot instala între voi după…
De obicei, ne apucăm să faci scenarii și ne creionăm tot felul de situații, când cel mai simplu ar fi să întrebăm direct dacă vrem să știm ceva. Încearcă să integrezi în conversațiile voastre întrebări simple, la obiect, atunci când te interesează ceva, fără să te mai alarmezi cu tot felul de zvonuri sau idei care te pot induce în eroare.
Cu siguranță, prin întrebări adecvate, raportate la situația respectivă, vei evita discuții în contradictoriu și vei dezvolta o relație armonioasă de comunicare cu partenerul tău de viață.
Deși poate suna banal, acest lucru nu se dovedește a fi chiar floare la ureche în unele cupluri. Este un lucru de o mare importantă să știi să asculți. Atunci când începeți un dialog, nu-ți întrerupe partenerul, mai ales dacă vorbește despre un subiect important pentru el sau dacă pune mult entuziasm în ceea ce spune.
Lasă-l să-și ducă ideea până la sfârșit și dacă te interesează un lucru anume, poți interveni pe parcurs. Poate nu întotdeauna suntem interesați de cum a descurs ziua de muncă pentru partenerul de cuplu sau cu cine s-a certat la birou și de ce, însă dacă simte nevoia să vorbească, tratează discuția cu atenția, pentru că acest lucru denotă atenție și susținere în fața lui.
Nu are rost să mai menționăm faptul că perfecțiunea nu există, prin urmare un partener vine la pachet cu părți bune, dar și cu o serie de părți mai puțin bune. Se întâmplă să aruncăm privirea mai întâi pe minusuri, nicidecum pe plusuri.
Prin urmare o regulă esențială pentru a te bucura de înțelegere și voie bună în cuplu este să te axezi mai mult pe calitățile partenerului. De fiecare dată, când apare în mintea ta un lucru neplăcut despre perechea ta, încearcă să-l înlocuiești cu un gând pozitiv și anume unul dintre aspectele pe care le apreciezi la el.
Sunteți o echipă împreună, motiv pentru care nu strică să vă setați câteva reguli esențiale pe care să le aveți în vedere pentru o bună funcționare. Dacă știi că partenerul tău preferă să dea cu aspiratorul în loc să se ocupe de partea cu gătitul, atunci puteți să vă stabiliți aceste roluri. Sau puteți să faceți cu rândul.
Important este să vorbiți deschis și să fixați împreună ce vă place și ce nu, pentru a putea construi împreună o relație sentimentală armonioasă de lungă durată. Indicat este să se țină cont de nevoile fiecărui partener, pentru că o relație are nevoie de implicare și efort din partea ambelor persoane.
Nu există o rețetă care să garanteze succesul, însă sfaturile menționate în acest material pot servi ca niște idei utile care să vă ajute în îmbunătățirea și consolidarea relației voastre. Nu strică să le încercați, să vedeți cum se potrivesc și, de ce nu, să le personalizați pe parcurs în funcție de nevoile fiecăruia.