Pârjoalele sunt printre cele mai gustoase tipuri de chiftele pe care le poți face. Sunt inspirate din bucătăria moldovenească, se fac ușor, sunt sățioase și mai suculente decât chiftelele obișnuite. De ce ingrediente ai nevoie și cum să faci cele mai bune pârjoale, pas cu pas. Cu ce fel de garnitură le poți servi.
Fiecare gospodină are o rețetă preferată de chiftele, pe care o prepară de fiecare dată pentru familie. Poți face chiftele din carne de porc, de vită, de pasăre sau amestec, acesta fiind ingredientul principal. În funcție de ce alte ingrediente mai adaugi, le poți schimba ușor gustul și textura.
Pârjoalele reprezintă o specialitate românească din zona Moldovei, care se gătește și în alte regiuni ale țării. Spre deosebire de chiftelele clasice, pârjoalele sunt mai suculente, pentru că pe lângă carne tocată mai conțin și legume și pâine.
Pentru a face pârjoale, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Se pune carnea tocată într-un vas încăpător. Se toacă mărunt ceapa, iar morcovul și cartoful se dau prin răzătoare. Se scurg bine de apă cartoful și morcovul și se pun toate legumele peste carnea tocată. Se zdrobește usturoiul și se adaugă în compoziție.
Feliile de pâine fără coajă se pun la înmuiat într-un bol cu lapte și se lasă timp de 1/2 minute, după care se scurg bine și se adaugă în compoziția pentru pârjoale. Se toacă mărunt mărarul și pătrunjelul și se pun și acestea peste celelalte ingrediente. Se sparg ouăle și se adaugă sare și piper după gust, după care se omogenizează bine compoziția.
Se lasă amestecul o jumătate de oră la frigider, după care se pot face pârjoalele. Se amestecă făină cu pesmet într-o farfurie și se pune uleiul la încins într-o tigaie pe foc.
Pentru a forma pârjoalele cât mai simetrice, se poate folosi o lingură. Acestea pot fi rotunde, plate sau ovale. O particularitate a chiftelelor moldovenești este că sunt mai mari ca dimensiune decât cele obișnuite.
Se formează pârjoalele și se dau prin amestecul de făină și pesmet. Se prăjesc în ulei încins, pe ambele părți, astfel încât să se rumenească. Se scot pe șervețele de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Citește și: Cât rezistă chiftelele prăjite în frigider. După câte zile nu mai sunt bune, de fapt
După ce au fost gătite, pârjoalele se pot păstra în caserole închise ermetic, astfel încât să nu se usuce. Acestea se pot încălzi ulterior la cuptor sau la microunde.
Pârjoalele moldovenești se pot servi cu piure, cu cartofi prăjiți, sos de usturoi, salate, dar și simple. De asemenea, le poți da savoare și le poți păstra suculente dacă prepari un sos. Cel mai bine se potrivesc cu sosul de roșii, fiind o combinație delicioasă și savuroasă.