Cum să faci cele mai bune pârjoale. Secretul gospodinelor din Moldova pentru a fi pufoase la interior și crocante la exterior

Așa obții întotdeauna pârjoale suculente

Scris de: Daoud Andra

17 Oct. 2023

Cum să faci cele mai bune pârjoale. Secretul gospodinelor din Moldova pentru a fi pufoase la interior și crocante la exterior

Pârjoalele sunt printre cele mai gustoase tipuri de chiftele pe care le poți face. Sunt inspirate din bucătăria moldovenească, se fac ușor, sunt sățioase și mai suculente decât chiftelele obișnuite. De ce ingrediente ai nevoie și cum să faci cele mai bune pârjoale, pas cu pas. Cu ce fel de garnitură le poți servi.

Ce sunt pârjoalele

Fiecare gospodină are o rețetă preferată de chiftele, pe care o prepară de fiecare dată pentru familie. Poți face chiftele din carne de porc, de vită, de pasăre sau amestec, acesta fiind ingredientul principal. În funcție de ce alte ingrediente mai adaugi, le poți schimba ușor gustul și textura.

Pârjoalele reprezintă o specialitate românească din zona Moldovei, care se gătește și în alte regiuni ale țării. Spre deosebire de chiftelele clasice, pârjoalele sunt mai suculente, pentru că pe lângă carne tocată mai conțin și legume și pâine.

Cum să faci cele mai bune pârjoale

Pentru a face pârjoale, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 1 cartof
  • 1 ceapă
  • 2 ouă
  • 1 morcov
  • 3 căței de usturoi
  • 2 felii de pâine (doar miezul)
  • 1/2 cană lapte
  • sare
  • piper
  • mărar
  • pătrunjel
  • făină și pesmet
  • ulei pentru prăjit

Citește și: Cu ce să amesteci carnea tocată pentru chiftele. Secretul care te va cuceri din prima, ies mult mai pufoase și gustoase așa

Ce conține carnea tocată vrac din supermarketuri, de fapt
Carnea tocată pentru pârjoale trebuie să aibă un procent potrivit de grăsime

Mod de preparare:

Se pune carnea tocată într-un vas încăpător. Se toacă mărunt ceapa, iar morcovul și cartoful se dau prin răzătoare. Se scurg bine de apă cartoful și morcovul și se pun toate legumele peste carnea tocată. Se zdrobește usturoiul și se adaugă în compoziție.

Feliile de pâine fără coajă se pun la înmuiat într-un bol cu lapte și se lasă timp de 1/2 minute, după care se scurg bine și se adaugă în compoziția pentru pârjoale. Se toacă mărunt mărarul și pătrunjelul și se pun și acestea peste celelalte ingrediente. Se sparg ouăle și se adaugă sare și piper după gust, după care se omogenizează bine compoziția.

Se lasă amestecul o jumătate de oră la frigider, după care se pot face pârjoalele. Se amestecă făină cu pesmet într-o farfurie și se pune uleiul la încins într-o tigaie pe foc.

Citește și: Ingredientul de aur care schimbă radical gustul chiftelelor. Ce să adaugi în carne înainte de a le prăji. Vor ieși senzaționale

Pentru a forma pârjoalele cât mai simetrice, se poate folosi o lingură. Acestea pot fi rotunde, plate sau ovale. O particularitate a chiftelelor moldovenești este că sunt mai mari ca dimensiune decât cele obișnuite.

Cum păstrezi pârjoalele pentru a nu se usca

Se formează pârjoalele și se dau prin amestecul de făină și pesmet. Se prăjesc în ulei încins, pe ambele părți, astfel încât să se rumenească. Se scot pe șervețele de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Citește și: Cât rezistă chiftelele prăjite în frigider. După câte zile nu mai sunt bune, de fapt

După ce au fost gătite, pârjoalele se pot păstra în caserole închise ermetic, astfel încât să nu se usuce. Acestea se pot încălzi ulterior la cuptor sau la microunde.

Pârjoalele moldovenești se pot servi cu piure, cu cartofi prăjiți, sos de usturoi, salate, dar și simple. De asemenea, le poți da savoare și le poți păstra suculente dacă prepari un sos. Cel mai bine se potrivesc cu sosul de roșii, fiind o combinație delicioasă și savuroasă.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *