Cum să faci diferența între hamsii și șprot. Așa nu vei mai fi păcălită în vacanță

Diferența dintre șprot și hamsie este de luat în seamă
Cum să faci diferența între hamsii și șprot. Așa nu vei mai fi păcălită în vacanță

Românii își petrec concediile pe malul mării, și niciun sejur nu se poate încheia fără tradiționala mâncare, mai exact hamsiile. Însă nu toți comercianții sunt corecți și oferă ceea ce li se cere, mulți punând în fața clienților șprot, în loc de hamsii, mizând pe faptul că acești pești mici seamănă foarte mult unii cu alții.

Păcăleala comercianților poate fi evitată dacă vezi aceste diferențe

Diferențe între cele două specii de pești există, însă nu mulți știu să le identifice. În primul rând, diferența este la preț. Șprotul este mai ieftin, costând 10 lei kilogramul, iar hamsia 20 de lei kilogramul, de aici și practica vânzătorilor de a oferi șprot în loc de hamsie. Un alt amănunt se referă la dimensiunea celor doi pești. O hamsie matură poate ajunge și la 20 de cm, în schimb șprotul are o lungime cuprinsă între 8 și 16 cm.

Hamsiile sunt mai alungite, iar șprotul este mai plat și mai gras decât „rudele” sale îndepărtate. De asemenea, șprotul are pe spate o culoare verde-albăstruie și este argintiu pe părți, iar hamsia este albastră. O altă diferență este că șprotul este acoperit cu caduci și solzi mari, iar gura le este mică, oblică și îndreptată în sus. În schimb, hamsiile au o gură mai mare, ale cărei margini depășeșc limitele ochilor.

Cunoscătorii știu și că șprotul triește în bancuri foarte mari în Oceanul Atlantic, Marea Adriatică, Marea Mediterană, dar și în Marea Neagră. Hamsiile, în schimb, trăiesc în apele marine, însă majoritatea aleg apa salmastră, cu un nivel al salinității scăzut, întâlnită în special în zonele unde un fluviu se varsă în mare sau ocean.

Anul trecut, în Agigea și Constanța, o porție de 200 g de hamsii cu mămăligă și mujdei de usturoi costa 36 de lei. Acestea sunt cele mai scumpe variante, pentru că în alte locuri de pe litoral, aceeași combinație putea fi achiziționată cu doar 25 de lei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *