Locul de muncă poate fi unul care să-ți facă viața frumoasă, sau unul care să te chinuie. Dar, oricât ar fi de plăcut un job, la un moment dat poate să apară rutina. Dacă mai este rutină și în viața personală, cu sigurnață și performanța de la locul de muncă începe să scadă. Dacă te întrebi cum să fii productiv la muncă, iată 10 răspunsuri care te pot ajuta.
Potrivit dicționarului Academiei Regale Spaniole (RAE), productivitatea este relația dintre ceea ce este produs și mijloacele folosite pentru a-l produce.
Deși pentru majoritatea dintre noi trezitul devreme este dificil, realitatea este că e mai eficient să facem activități dimineața, când nivelul nostru de concentrare este mai ridicat. Dormind suficiente ore vei avea energia necesară pentru a termina tot ce ți-ai propus. De asemenea, cu cât te trezești mai devreme, cu atât poți profita de mai multe ore din zi.
Studiile spun că dimineața, creierul se comportă mai bine și are eficiență mai bună.
Unul dintre cele mai bune sentimente de la sfârșitul zilei este să bifezi ultima sarcină din lista ta. Să ai o listă bine organizată îți relaxează memoria și nu trebuie să ne amintim sarcinile consecutiv.
Având un format vizual care poate fi consultat, te ajută să-ți faci o idee despre ceea ce ai de făcut.
Este indicat să folosești între 20 și 40 de minute în fiecare zi pentru a defini obiectivele, prioritizarea și avansarea problemelor importante pe care trebuie să le finalizezi până la sfârșitul zilei. Listele te pot ajuta, de asemenea, să separi sarcinile mai mari sau mai obositoare.
Majoritatea oamenilor fac marea greșeală de a nu include pauzele printre sarcini. În lista ta de activități, trebuie să incluzi pauze. Dacă faci, pentru o perioadă lungă de timp, același lucru și-ți pui toată energia acolo, vei fi epuizat. Așa că pentru a garanta performanță maximă este esențial să ieși la plimbare sau să schimbi activitatea pentru o perioadă scurtă de timp.
În afară de orele de somn și odihnă corporală, odihna mentală este importantă.
Nu ai nevoie de o listă nesfârșită pentru a te simți productiv. De multe ori listele mai mici generează performanțe mai mari. Fii rezonabil și scrie doar sarcinile pe care le-ai putea îndeplini efectiv în timpul zilei.
Începe prin a prioritiza o activitate pentru fiecare zi și separ-o în sarcini mici. De asemenea, ajută la împărțirea lor în funcție de dificultate în trei niveluri: ușor, moderat și dificil.
Realitatea este că nu vei ajunge niciodată să ai o zi de lucru fără nicio întrerupere. Sunt multe distrageri: e-mailurile, telefonul care sună etc. De aceea ar trebui să incluzi aceste întreruperi ca parte a timpului de lucru. Ține cont că acestea îți vor reduce productivitatea, indiferent de ce ai face.
Definește-ți prioritățile în listă, dar și în lumea online: dacă un mesaj sau un e-mail este cu adevărat urgent și face parte din prioritățile tale, răspunde.
Un spațiu funcțional și curat susține performanța și are un impact pozitiv asupra comportamentului tău. O imagine vizuală haotică provoacă stres. Ordinea și confortul zonei de lucru te ajută să te concentrezi.
Dacă lucrezi cu computere, păstrează desktopul de pe ecran ordonat și fișierele ordonate în dosare, precum și căsuța de e-mail neaglomerată și clasificată.
Găsește un loc unde nimeni să nu te poată întrerupe și să ai o concentrare mai mare. Asta facilitează performanța și stimulează creativitatea. Astfel îți vei optimiza viața: nu vei pierde mai mult timp cautând ceva ce nu găsești.
Definește timpul pe care îl vei dedica fiecărei sarcini, dar abordează-l întotdeauna din două unghiuri. Cât timp crezi că va dura sarcina? Cât timp ți-ar lua în cazul în care ceva nu merge bine?
Deși tuturor ne place să ne lăudăm că suntem multitasker, realitatea este că e vorba mai mult despre computere decât despre oameni. Dacă vrem să ne concentrăm și să fim foarte productivi, ființele umane funcționează mai bine având grijă de o singură sarcină la un moment dat. Planificarea corectă concentrată pe o singură activitate garantează de obicei o productivitate mai mare.
Scopul este ca tu să-ți pui cu adevărat toată atenția pe rezolvarea problemelor cu mintea concentrată 100%.
Analizează ce mod de organizare funcționează cel mai bine pentru tine și fii consecvent cu comportamentele care îți cresc productivitatea. Îmbrățișează schimbarea constantă: revizuiește în fiecare săptămână atitudinile care cu adevărat nu ți se potrivesc și adoptă noi comportamente cu care te simți mai confortabil. Productivitatea este și o chestiune de plăcere: fiecare avem calitățile noastre și trebuie să le îmbunătățim.
Trebuie să-ți faci obiceiuri care să arate cu adevărat rezultate. Încetul cu încetul, vei putea să-ți definești propria rutină personalizată pentru a-ți crește performanța.
Trebuie să te recompensezi pentru atingerea obiectivelor sau abordarea lor. Sărbătorește fiecare mic triumf și vei vedea că se va genera un lanț de succese – recompensă care îți va face viața mai distractivă, scrie endesa.com.
Respectă aceste reguli care te vor învăța cum să fii mai productiv la muncă și vei vedea rezultatele imediat.