Cum să gestionezi crizele de anxietate. Anxietatea este o stare afectivă care poate fi prezentă la oameni de toate vârstele. De aceea este important să știm cum să gestionăm situațiile de teamă permanentă, iar pentru a învăța cum să facem acest lucru ar trebui să apelăm la un specialist.
La fel ca majoritatea oamenilor care s-au confruntat de-a lungul vieții cu stări de anxietate, și cele două invitate ale Danei Săvuică în emisiunea Ego Life – prezentatoarea TV Sonia Argint și expertul în frumusețe Dana Sota – au trecut prin astfel de episoade la un moment dat. Iată cum au reușit să le depășească și ce recomandări ne fac.
Oamenii care se confruntă cu anxietate au o stare de nesiguranță continuă, indiferent de contextul în care se află. Mămicile sunt mai predispuse la episoade de anxietate, dar dacă știu cum să gestioneze situațiile de multe ori dificile din viața de familie vor reuși să își controleze și astfel de momente.
Sonia Argint este mamă a doi băieți, pe care i-a învățat de mici cu responsabilitățile. Prezentatoarea TV a mărturisit că deși sunt situații în care își iese din fire, încearcă să le explice copiilor săi, cu fermitate, că își dorește să poată conta pe ajutorul lor.
„Mi-ar plăcea să spun că am o rețetă care garantează reușita de fiecare dată, dar nu o am. Sunt nenumărate situații în care mă enervez de înnebunesc, mi se suie sângele la cap cu băieții mei. O zi e unul, o zi e celălalt, nu am pauză. La mine chestia cu starea depresivă nu a existat și sper să nu existe. Sunt puternică, intru în ei instant. Vorbesc și le spun foarte clar că sunt o femeie care face oricum mult mai mult decât ar trebui să facă o femeie și fac și pentru ei și eu mă aștept ca ei să fie sprijinul meu. Și atunci când îi rog să ducă gunoiul, sau să pună vasele în mașină să percuteze și să spună: da, mama, facem. Uneori înțeleg, alteori trebuie să insist. Este obositor și ai nevoie de pauze și atunci plec în vacanță cu Dan.”, a spus Sonia Argint în ediția a 19-a a emisiunii Ego Life.
Prezentatoarea TV este de părere că oamenii care se confruntă zilnic cu situații stresante ar trebui să meargă la psiholog pentru a putea depăși cu ușurință acele momente. Ea spune că mersul la un specialist nu ar mai trebui privit cu scepticism, iar persoana care apelează la ajutorul unui psiholog să nu mai fie considerată o persoană cu probleme mentale grave.
„Cred că o discuție cu cineva care știe niște tehnici psihologice, care te poate învăța cum să treci peste anumite situații prin care cu toții trecem, la care să te duci să faci un pic de coaching, inclusiv pe activitatea pe care o ai zi de zi. De la un psiholog poți să înveți o grămadă de lucruri. Dacă te duci la psiholog nu înseamnă că ești nebun. Te duci la psiholog în momentul în care ai niște situații, concrete de viață sau atunci când vrei să evoluezi. Eu vreau să evoluez. Eu vreau să învăț până voi închide ochii.”, amai declarat Sonia Argint.
De aceeași părere este și Dana Sota. Vizita la psiholog ar trebui privită ca pe un control de rutină la orice alt medic. Specialistul în frumusețe recomandă celor care nu își pot permite să meargă la un specialist, măcar să își facă un obicei să discute cu prietenii adevărați despre problemele lor pentru a se debarasa de presiunea provocată de ele.
„Un psiholog ar trebui să fie ca un ginecolog, medic de familie sau orice alt doctor, cine foarte apropiat. Dar să spunem că nu își permit oamenii să meargă la psiholog. Prietenia este gratuită. Prietenii îi ai acolo și poți vorbi oricând cu ei. Părinții noștri, bunicii noștri mergeau la psiholog? Nu. Dar mergeau la șezători, împărtășeau experiențe, nu se fereau, nu se judecau.”, a spus Dana Sota.