Cum să îmbătrânești sănătos: 15 alimente care te vor ajuta să rămâi în formă

Toată lume a auzit expresia „ești ceea ce mănânci”. Și asta nu e departe de adevăr, pentru că alimentele pe care le ingerăm au efect direct asupra sănătății noastre și a sistemului imunitar.
Cum să îmbătrânești sănătos: 15 alimente care te vor ajuta să rămâi în formă

Cum să îmbătrânești sănătos este o provocare pentru specialiștii în domeniul medical, dar și pentru nutriționiști, care spun că alimentele au o influență directă asupra sănătății noastre. O dietă atent aleasă ne va ajuta să evităm îmbolnăvirile și nevoia de a lua medicamente.

Cum să îmbătrânești sănătos. Alimente recomandate pentru consum

Iată 15 dintre cele mai bune alimente care ne vor ajuta să îmbătrânim sănătos.

  • Avocado

Avocado este excelent pentru sănătatea pielii, a intestinului, a creierului și a inimii. Un avocado are mai mult potasiu decât o banană. Potasiul ajută la reglarea nervilor și la transportul de nutrienți către celulă. În plus, potasiul este esențial în procesul de îndepărtare a deșeurilor. Ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism prin deșeuri, ceea ce ajută la combaterea hipertensiunii arteriale. Avocado este, de asemenea, bogat în fibre și grăsimi mononesaturate sănătoase.

  • Leguminoase

Leguminoasele aduc beneficii pentru creier și piele. Leguminoasele sunt un grup larg de alimente care include linte, mazăre despicată, năut și toate tipurile de fasole, inclusiv rinichi, bleumarin, negru și pinto. Sunt bogate în nutrienți, inclusiv cupru, magneziu, fier, zinc, acid folic și calciu. Folatul este benefic în special pentru mintea îmbătrânită, deoarece luptă împotriva nivelurilor de homocisteină care pot provoca declin mental și boli precum Alzheimer.

  • Nuci și alte oleaginoase

Nucile și alte oleaginoase aduc beneficii pentru minte și corp. Sunt pline de substanțe fitochimice, inclusiv acizi grași polinesaturați. Acești acizi au proprietăți antiinflamatorii puternice care ajută la prevenirea inflamației la nivelul creierului și reduc riscul de declin cognitiv și afecțiuni precum Alzheimer și demență. Nucile conțin, de asemenea, niveluri ridicate de acid alfa-linolenic (ALA), care previne bolile de inimă și afectarea fizică pe măsură ce îmbătrânești.

  • Miere

Mierea aduce beneicii pentru sănătatea pielii. Beneficiul major vine din capacitatea sa de a lupta împotriva inflamației, datorită modului în care oprește formarea citokinelor. Mierea conține, de asemenea, urme de potasiu, fier și zinc, printre alți antioxidanți care sunt buni pentru organism. Antioxidanții găsiți în miere ajută la combaterea inflamației care cauzează cancer, boli de inimă și tulburări autoimune.

  • Apă

Creșterea aportului de apă este esențială pentru sănătate pe măsură ce îmbătrânești. Apa ajută la lubrifierea articulațiilor, îmbunătățirea concentrării, influențează dispoziția, ajută la controlul temperaturii corpului. Ajută la eliminarea toxinelor din organism. Apa crește, de asemenea, fluxul sanguin, ajutând nutrienții să ajungă la piele și menținându-se sănătoși și hidratați.

  • Afine

Afinele previn deteriorarea ADN-ului și bolile. Sunt pline de polifenoli, un antioxidant care previne deteriorarea ADN-ului la nivel celular. Acest lucru reduce riscul de boli de inimă, cancer și boli inflamatorii. Afinele luptă și împotriva radicalilor liberi care accelerează îmbătrânirea și dăunează pielii.

  • Cum să îmbătrânești sănătos: include ouăle în alimentația ta

Ouăle sunt benefice pentru ochi și ajută la repararea țesuturilor. Conțin nutrienți precum luteină și zeaxantina, doi compuși care sunt importanți pentru oprirea degenerescenței maculare care apare în mod natural odată cu procesul de îmbătrânire. Ouăle ajută chiar și la repararea țesuturilor pe măsură ce îmbătrânești, vindecând daunele care apar în mod natural în timp.

  • Cum să îmbătrânești sănătos: folosește ulei de măsline

Uleiul de măsline este plin de acizi grași mononesaturați care sunt buni pentru inimă. Aceste grăsimi mențin nivelurile de colesterol HDL (bun), contribuind în același timp la scăderea colesterolului LDL (rău). Unele studii au arătat, de asemenea, beneficii pentru nivelul de insulină și controlul zahărului din sânge.

  • Ciocolată neagră

Ciocolata neagra bogata în antioxidanți. Pudra de cacao găsită în ciocolata neagră este plină de antioxidanți numiți flavonoide care luptă împotriva inflamației din organism. De asemenea, crește nivelul de acid azotic, care ajută la controlul nivelului tensiunii arteriale și crește fluxul sanguin și livrarea de oxigen. Prin creșterea fluxului de sânge, ajută și nutrienții să ajungă la piele, dându-i un aspect mai ferm.

  • Cum să îmbătrânești sănătos: mănâncă pește gras

Peștele gras precum somonul scade riscul de Alzheimer. Somonul, heringul, păstrăvul de crescătorie și tonul albacore sunt toate surse excelente de DHA, un acid gras Omega-3 care aduce beneficii sănătății creierului. În timp ce nivelurile scăzute de DHA măresc riscul de Alzheimer, consumul suficient de DHA stimulează memoria și îmbunătățește capacitatea de a învăța lucruri noi. DHA are și beneficii pentru inimă.

  • Ceai verde

Ceaiul verde are beneficii incredibile anti-îmbătrânire. Este bogat în polifenoli care luptă împotriva daunelor la nivel celular. Aceștia ajută și la repararea daunelor cauzate de expunerea la soare, de toxinele din mediu și de poluare. Un alt beneficiu major al ceaiului verde este componenta ECGC. Inhibă genele care provoacă inflamație și chiar a oprit răspândirea cancerului de melanom în testele de laborator, potrivit medical-news.org.

  • Cum să îmbătrânești sănătos: include cereale integrale în dieta ta

Cerealele integrale sunt bogate în fibre și vitamine B. Pe măsură ce îmbătrânești, vitaminele B precum B6 și acidul folic sunt esențiale pentru sănătatea creierului. Multe boli cognitive precum Alzheimer și demența sunt cauzate de un surplus de homocisteină, un aminoacid care crește și riscul de accident vascular cerebral. Multe vitamine B găsite în cerealele integrale ajută la echilibrarea nivelurilor de homocisteină, reducând riscul de Alzheimer, declin cognitiv și accident vascular cerebral.

  • Zmeură

Zmeura luptă împotriva îmbătrânirii pielii și a minții. Conține antioxidanți puternici precum antocianidinele, care sunt un tip de flavonoid. Un studiu a stabilit că persoanele care consumau suficiente flavonoide au experimentat o scădere de 2 ani și jumătate a declinului cognitiv general pe măsură ce îmbătrânesc.

  • Fibre

Alimentele bogate în fibre îmbunătățesc nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. Acestea ajută la gestionarea nivelul de zahăr din sânge și al colesterolului, ceea ce ajută și la prevenirea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

  • Cum să îmbătrânești sănătos: consumă Turmeric

Turmericul combate inflamația și ameliorează durerea de artrită. Are proprietăți antiinflamatorii puternice care ajută la inflamația și durerile articulare care devin mai frecvente pe măsură ce îmbătrânești. Cercetările arată că turmericul poate reduce riscul de boli de inimă și poate îmbunătăți memoria.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.7 14 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *