Cum să îți revii după o noapte pierdută. 10 sfaturi eficiente pentru a te recupera rapid, ce e bine să consumi și ce trebuie să eviți

Uneori, mai rău decât lipsa somnului, e a doua zi, când nu mai poți face față solicitărilor din cauza oboselii.
Cum să îți revii după o noapte pierdută. 10 sfaturi eficiente pentru a te recupera rapid, ce e bine să consumi și ce trebuie să eviți

Uneori, insomniile ne pot da adevărate bătăi de cap. Dar problema cea mai mare nu este noaptea, când nu putem dormi, ci a doua zi, când efectele lipsei de somn începe să ne afecteze. Un medic explică cum să îți revii după o noapte pierdută.

Recomandările dr. Sandi Mann te vor ajuta să depășești acele momente, deși cei care ajung la clinica acestui medic se așteaptă să descopere magia prin care să doarmă toată noaptea.

Cum să îți revii rapid după o noapte pierdută

În realitate, medicul face o serie de recomandări pentru a te descurca mai bine a doua zi, după o noapte de insomnie.

Pentru majoritatea oamenilor, lipsa somnului îi face să se simtă iritabili, nervoși, obosiți. Parcă pentru a înrăutăți lucrurile, auzim în mod constant cum lipsa de somn este legată de mai multe afecțiuni. De la tulburări cognitive și probleme de sănătate mintală la creșterea în greutate, risc crescut de diabet, demență și imunitate slăbită.

„Cu siguranță, studiile dezvăluie în mod regulat un risc crescut de deces mai devreme din cauza privării cronice de somn”, admite Dr. Mann.

„O analiză a 16 studii a constatat că dormitul mai puțin de șase până la opt ore pe noapte crește riscul de deces prematur cu aproximativ 12%. Dar, ca și în majoritatea situațiilor, atunci când vine vorba de insomnie, într-o oarecare măsură, problema am creat-o noi”, mai spune medicul.

Nu avem nevoie de somn neîntrerupt

Dr. Mann spune că nu ar trebui să ne dorim chiar atât de mult să dormim neîntrerupt, pentru că nu e chiar natural. „Modelul nostru natural de somn este un somn întrerupt de câteva ore, urmat de o pauză, urmată de încă câteva ore întrerupte. Totuși, dacă experimentăm asta, credem că este ceva în neregulă cu noi. Există o întreagă industrie construită în jurul obținerii unui somn perfect, dar a urmări să obții opt ore de somn neîntrerupt nu este natural”, mai arată medicul.

Dr. Mann crede că diferența între oamenii care dorm bine și cei care nu dorm la fel de bine este faptul că primii nu își fac prea multe griji pentru somn. Cea mai importantă lecție a medicului pentru pacienți este că această îngrijorare are ca rezultat un somn mai puțin bun, astfel încât reducerea îngrijorării va îmbunătăți somnul.

„Oamenii antici nu sufereau de îngrijorare în legătură cu somnul pentru că nu se așteptau să obțină opt ore de somn neîntrerupt. Noi ne facem griji dacă nu ne conformăm așteptărilor moderne”, spune ea.

Astfel, prima recomandare a medicului este să nu ne mai îngrijorăm.

„Trebuie să ne schimbăm atitudinea, astfel încât să putem descoperi ce se poate realiza cu un somn puțin sau deloc. Apoi, s-ar putea să fim suficient de relaxați cu privire la toate pentru a obține de fapt ceva.”

Cum să îți revii după o noapte pierdută

Iată o serie de sfaturi ale dr. Mann pentru a te descurca atunci când nu ai dormit suficient, notate de mirror.co.uk

1 – Nu începe ziua cu cafea

Deși este tentant să bei o doză de cofeină imediat ce te trezești, aceasta te va face să te simți mai amețită la trezire.

În schimb, păstrează-ți cafeaua pentru intervalul orar 10.00 – 11.00 dimineața. Poate dura 20-30 de minute pentru ca acea cofeină să își facă efectul, dar ar trebui să îți ofere un impuls suplimentar.

2 – Ieși afară la aer

Lumina naturală te va ajuta să te trezești prin trecerea ritmului circadian pe modul de zi.  Aceste este deosebit de important dacă ai adormit doar spre dimineață. Evită ochelarii de soare – chiar dacă încerci să ascunzi cearcănele. Un studiu belgian din 2006 a arătat că lumina soarelui reduce somnolența de după-amiază.

3 – Mănâncă bine

Oamenii somnoroși au tendința de a avea poftă de zahăr și carbohidrați. Dar nu trebuie să consumi prea mult, pentru că vei avea o creștere a zahărului din sânge. Alege în schimb cerealele integrale, proteinele, fructele și legumele.

4- Fă întâi sarcinile cele mai grele

Fă-ți mai întâi activitățile cele mai dificile, înainte ca puterea ta de concentrare să înceapă să scadă. Programează-ți sarcini mai captivante în timpul orelor de după prânz – lucruri pe care nu trebuie să te concentrezi prea mult și care îți vor reține atenția.

5 – Mestecă gumă mentolată

Cercetătorii au descoperit în 2012 că guma de mestecat poate reduce somnolența, probabil pentru că îmbunătățește activitatea cerebrală. Aroma de mentă este cea mai excitantă.

6 – Ia pauze din când în când

Ia pauze de 10-20 de minute în mijlocul după amiezii. Nu dormi, dar închide ochii și lasă-ți mintea să se odihnească. Acest lucru te va ajuta să îți reîncarci bateriile.

7 – Continuă să faci mișcare

Dacă simți că nu mai poți, fă o plimbare rapidă pentru a te trezi. Dacă nu poți părăsi fizic serviciul, fă pauze frecvente pentru mișcare. O plimbare pe coridor, câteva mișcări de întindere etc. Asigură-te că bei multă apă și ia ceva mentolat, fără zahăr, pentru a-ți menține creierul alert.

8 – Nu acționa niciodată în grabă

Lipsa somnului te poate face mai reactiv și mai emoțional. Așa că oprește-te și fă-ți timp să te gândești înainte de a răspunde la mesaje și solicitări. Mai ales dacă ești supărat de ceva.

9 – Energizantul de seară

Nu te prăbuși pe canapea imediat ce ai ajuns acasă seara. Acum este prea târziu pentru un pui de somn. Dacă nu ai reușit să faci niciun exercițiu, încearcă să faci o plimbare rapidă sau o alergare afară. Ia o cină sănătoasă, evită cofeina. Dacă ieși să socializezi, încearcă să bei doar o cantitate mică de alcool.

10 – Cere ajutor

Dacă suferi de probleme grave de somn și/sau lucrezi într-o industrie în care privarea de somn ar putea fi critică sau periculoasă (de exemplu, un șofer de camion sau un medic chirurg), atunci este posibil să ai nevoie de ajutor profesional . Există diverse clinici sau întreabă-l pe medicul de familie.

Iată cum să îți revii după o noapte pierdută, fără să te mai îngrijorezi de lipsa celor opt ore de somn neîntrerupt.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *