Cum explicăm copiilor ce sunt punctele cardinale? Punctele cardinale sunt acele puncte imaginare care marchează cele patru direcții ortogonale în care orizontul este împărțit în mod convențional. Există însă și diverse activități distractive cu care copiii pot învăța să localizeze principalele puncte cardinale mai ușor. Iată tot ce trebuie să știi despre această activitate.
Cu toții am avut nevoie să ne orientăm în mediul nostru înainte de a urma calea sau de a găsi o direcție. Cum explicăm copiilor ce sunt punctele cardinale.
Punctele cardinale sunt acele puncte imaginare care marchează cele patru direcții ortogonale în care orizontul este împărțit în mod convențional.
Practic, se referă la cele patru direcții care alcătuiesc sistemul de referință cartezian pentru a reprezenta orientarea pe o hartă, spațiu sau suprafața terestră.
Există și alte puncte cardinale secundare sau laterale care se obțin prin generarea a patru unghiuri de 90º în coordonatele cu axa orizontală Est-Vest și axa verticală Nord-Sud.
– Nord-vest: Punct cardinal situat la distanță egală între nord și nord-vest.
– Est-nord-vest: punct cardinal echidistant de est și nord-vest.
-Est-Sud-Est: Cunoscut și ca Est-Sud-Est, este punctul cardinal situat la distanță egală între Est și Sud-Est.
-Sud-Sud-Est: Cunoscut și sub denumirea de Sud-Sud-Est, este punctul cardinal echidistant de Sud și Sud-Est.
-Sud-sud-vest: Punct de la orizont care mediază între sud și sud-vest.
-Vest-sud-vest: Punct de la orizont situat la distanță egală între vest și sud-vest.
-Vest-nord-vest: punct cardinal echidistant de vest și nord-vest.
-Nord-vest: Punct de pe orizont situat la distanță egală între nord și nord-vest.
Este o activitate foarte simplă în care nu vă trebuie decât un apus de soare. Ieșiți în grădină sau în parc și rugați-vă copiii să deschidă brațele pentru a forma o cruce.
Apoi cereți-le să îndrepte brațul stâng în direcția Soarelui. Astfel, ei vor marca vestul și, de acolo, vor putea localiza restul punctelor cardinale: în dreapta lor estul, în fața nordului și în spatele sudului.
Organizați o vânătoare de comori plasând diverse lucruri ascunse în jurul grădinii sau parcului pe care copiii să le descopere. Furnizați-le o hartă a locului cu mai multe indicii localizate în funcție de punctele cardinale.
De exemplu, începeți căutarea din centru cu Soarele ca ghid. Faceți 10 pași spre est, apoi două sărituri uriașe spre nord și, în cele din urmă, mergeți spre vest pentru a găsi prima comoară.
O altă activitate foarte distractivă pe care copiii o vor adora este să-i învățați să localizeze diferitele puncte cardinale prin copaci. Pentru a face acest lucru, mergeți într-o pădure sau într-un parc cu copaci.
Rugați-i pe copii să caute partea cu cele mai multe ramuri. Acesta va fi estul, pentru că este partea spre care copacii cresc cel mai mult, fiindcă acolo primesc cel mai mult soare.
Nu găsiți partea cu cele mai multe ramuri? Cere-ți-le să se întindă sub el și să caute partea cea mai strălucitoare. Dacă stați cu fața spre partea luminoasă, soarele va fi în spatele vostru, iar dacă este dimineață, estul va fi în spate, în timp ce, dacă este după-amiază, va fi vest.