Castravetele este unul dintre cele mai sănătoase alimente care există . Este o legumă caracterizată prin conținutul ridicat de apă (95%) și conținut scăzut de calorii. Prin urmare, este un aliat excelent pentru a menține organismul hidratat și pentru a avea grijă de sănătatea cardiovasculară. De asemenea, este un aliment proaspăt cu multe întrebuințări, perfect ca legumă de sezon, în lunile de vară.
Aparține familiei cucurbitaceelor, care include peste 850 de specii de plante cu fructe mari protejate de o coajă fermă, precum pepenii și dovleceii.
În mod normal, dacă vom cumpăra castraveții din supermarket, tip Fabio, aceștia sunt acoperiți cu un tip de ceară alimentară care le permite să-și prelungească timpul de conservare. Daca avem castraveți întregi cumpărați de la supermarket, este ideal să ii depozităm în sertarul cu legume al frigiderului și vor rămâne proaspeți aproximativ o săptămână.
Pe de altă parte, castraveții proaspeți, de grădină sau pe care îi găsim în piețe, se vor menține proaspeți, timp de aproximativ trei zile.
În ambele cazuri, există anumite aspecte de care trebuie să ținem cont pentru o conservare optimă. Unul dintre acestea este că ar trebui să ne păstrăm castraveții separat de avocado, banane, roșii sau pepeni. Când sunt depozitați cu aceste alimente, castraveții se vor îngălbeni rapid din cauza expunerii la etilenă. Un alt aspect este să spălați castraveții, doar înainte de a-i consuma.
Un alt sfat pentru a păstra castraveții, proaspeți și sănătoși mai mult timp, este să nu-i depozitați în pungi de plastic . Dacă îi ținem în plastic, se vor coace mai repede. În schimb, o idee mai bună este să îi în șervețele de hârtie, apoi înfășurați în folie alimentară, prevenind contactul excesiv cu aerul și încetinind coacerea lor.
Pungile de hârtie sunt o opțiune excelentă pentru a păstra castraveții proaspeți. Puneți-i într-o pungă de hârtie, apoi închideți-o cu un elastic și depozitați-o în frigider. Punga de hârtie va absorbi excesul de umiditate și va ajuta la menținerea prospețimii castraveților timp de mai multe zile.
Castraveții recoltați cu tot cu codiță să păstrează bine într-un vas cu apă rece. Acest lucru le permite să rămână proaspeți timp de 3-4 săptămâni, însă în acest caz, apa va trebui schimbată zilnic.
Împachetarea castraveților într-un prosop umed poate ajuta la menținerea prospețimii lor. Înmuiați un prosop în apă rece, stoarceți excesul de apă și înfășurați cu grijă castraveții în el. Depozitați-i apoi în frigider sau într-un bei răcoros.
Vezi și Nu mai arunca la gunoi cojile de castraveți. Trucul pe care toate femeile trebuie să-l știe