Cum să păstrezi cozonacul proaspăt mai multe zile. Fără doar și poate, desertul-vedetă al sărbătorilor care ne bat la ușă este cozonacul. Gospodinele trudesc pentru a face cel mai gustos și pufost cozonac. Iar rețetele sunt nenumărate.
Cu toții ne-am dori să păstrăm cozonacul pufos și gustos pentru mai multe săptămâni, dar este posibil acest lucru? Ei bine, răspunsul este „Da”. Putem păstra cozonacul proaspăt pentru un timp îndelungat. Însă pentru asta trebuie să cunoașteți câteva secrete.
Este perioada sărbătorilor, iar acest lucru se simte și din aroma îmbietoare a produselor tradiționale gătite în casele românilor. Cozonacul se numără printre vedetele mesei de Crăciun. Există o mulțime de rețete de cozonac, iar în funcție de preferințe poate fi făcut cu umplutură de cacao, mac sau rahat.
Dar pentru ca preparatul să fie păstrat proaspăt pentru o perioadă cât mai lungă este nevoie să știți câteva reguli ce țin de depozitarea acestuia.
Astfel, un prim truc pentru a păstra cozonacul mai mult timp este ținera sa la firgider. După fiecare degustare, înveliți cozonacii cu o cârpă curată sau câteva bucăți de hârtie și puneți-i în frigider. Aromele deliciosului desert se vor păstra mai multă vreme datorită temperaturii scăzute.
De asemenea, este important să nu îi lăsați descoperiți pentru a evita uscarea excesivă.
Citește și: „Cozonac pufos și aromat. Rețeta explicată pentru începători, nu dai greș cu ea. Secrete din bucătărie”
Atunci când vorbim de preparatele tradiționale, bucătăresele din Moldova sunt cele mai în măsură să ofere sfaturi și să vorbească despre trucuri în bucătărie. După cum știm, cozonacul nu este un preparat simplu de făcut. Necesită multă răbdare, atenție și muncă susținută, pentru a te bucura de un produs cu gust extraordinar.
Astfel, pentru a ieși pufoși, crescuți și cu o crustă lucioasă și subțire, gospodinele se asigură că folosesc cele mai bune ingrediente, că temperatura de creștere și coacere este cea potrivită, dar și că sunt plămădiți cu multă dragoste.
Exsită însă și trucuri pe care gospodinele le folosesc pentru ca preparatul lor să reziste mai mult timp propaspăt. Ele recomandă ca numărul de ouă pe care îl folosesc să fie mai mic decât cel obișnuit.
„Acu’, nu ştiu ce fel de cozonac spuneţi voi că e bun şi tradiţional, că se fac în multe feluri. După mintea mea, aş zice că totul pleacă de la aluat. Şi aş mai spune eu că un cozonac tradiţional gustos, care e de fapt cel moldovenesc, este făcut cu multe ouă, cel puţin 20 la un kilogram de făină. Dar cel mai pufos şi care se menţine proaspăt multe zile este tocmai acela care are mai puţine ouă şi se face cu aluatul opărit, explică o gospodină din Suceava.