De-a lungul secolelor, gospodării de la țară au folosit metode tradiționale pentru a păstra usturoiul proaspăt mai mult timp. Însă, metodă caucaziană reprezintă o modalitate eficientă de a conserva usturoiul pe termen lung, menținându-i forma și proprietățile nutritive, fără a utiliza făina, sarea sau congelarea.
Ei bine, recoltele de usturoi bogate trebuie depozitate corespunzător pentru a-și păstra beneficiile. Metoda caucaziană reprezintă o tehnică tradițională și eficientă pentru a conserva usturoiul pe termen lung, menținându-i forma și conținutul său nutritiv valoros.
Astfel că, după ce este recoltat, usturoiul este uscat și se îndepărtează stratul exterior. Totuși, secretul constă în a arde capetele superioare și inferioare ale căpățânilor de usturoi. Apoi, el este așezat cu grijă într-o pungă de bumbac, care poate fi depozitată într-un loc uscat, precum un sertar de bucătărie.
Această tehnică, veche de sute de ani, și-a dovedit în timp eficacitatea, iar numeroase gospodine susțin că astfel pot păstra usturoiul cu ușurință de-a lungul sezonului rece.
Usturoiul mai este denumit și „lichidul de aur” sau „regele condimentelor”, este mult mai mult decât un simplu ingredient delicios utilizat adesea în gastronomie.
De-a lungul istoriei, usturoiul a fost apreciat nu numai pentru gustul său în mâncăruri, ci și pentru calitățile sale terapeutice deosebite. Acest mic condiment cu o putere remarcabilă a fost recunoscut în întreaga lume pentru multitudinea sa de beneficii pentru sănătate.
Vezi și: De ce iese mujdeiul amar. Greșeala care îi distruge tot gustul, ce să faci neapărat cu usturoiul
Ei bine, chiar dacă avem tendința să îl evităm datorită mirosului sau extrem de puternic, trebuie să recunoaștem că contribuțiile usturoiului asupra sănătății noastre sunt miraculoase. Încă din antichitate acest ingredient era folosit pe post de antibiotic natural și ajuta la secreția de enzime digestive, sprijinind absorbția nutrienților.
Usturoiul conține antioxidanți precum alicina, care luptă împotriva stresului oxidativ și reduce riscul de boli cronice. Această substanță adesea întâlnită în conținutul sau contribuie la reducerea inflamațiilor și este extrem de utilă în afecțiuni precum artrită.
Te poate interesa și: De ce să pui usturoi seara în baie. Trucul pe care nu-l știa nimeni
Studiile arată că usturoiul poate scădea colesterolul „rău” și crește nivelul colesterolului „bun,” protejând inima. De asemenea, consumul regulat întărește sistemul imunitar datorită compușilor săi cu proprietăți antibacteriene și antivirale. El mai are și efecte hipotensive și ajută la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.
Contribuie la sănătatea creierului și poate ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative, iar în plus, mai poate contribui la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel gastric și cel colorectal.