Ceapa este folosită zi de zi în bucătărie la o mulțime de feluri de mâncare! Majoritatea rețetelor presupun călirea cepei înainte de a începe rețetă, iar mai jos îți spunem cum să faci asta sau cum să prăjești ceapa fără să faci miros în casă. Metode simple și numai bune de pus în practică!
Cea mai simplă și bună metodă ca să nu te usture ochii atunci când tai ceapa este să tai capetele, apoi să o tai pe jumătate și apoi să cureți frunzele. Dacă ceapa are un miros înțepător stropește-o cu puțină lămâie și astfel nu te vor mai ustura ochii atunci când o toci. De asemenea, nici mâinile nu-ți vor mirosi a ceapă dacă o stropești cu lămâie înainte.
Totodată, ceapa stropită cu lămâie poate fi dată apoi și pe răzătoare. Este cel mai simplu mod pentru a o mărunți și pentru a te asigura că nu te ustură ochii din cauza mirosului înțepător.
Unele gospodine spun că dacă lași apa să curgă la chiuvetă în timp ce tai ceapă, nu îți mai lăcrimează ochii.
Citește și – Ai tăiat ceapa greșit toată viața, de asta mâncarea nu iese gustoasă. Regula de aur pentru gospodine
Când se pune ceapa la prăjit proporțiile sunt de 3 la 1, ulei și apă. Se lasă uleiul să se încingă foarte bine, apoi se adaugă ceapa tocată. Pune capacul și lasă ceapa apoi să se prăjească la foc mediu. Adăugând apa la început ceapa nu va mai provoca un miros atât de puternic și nici nu se va arde.
Pentru ca ceapa să se călească mai repede și să fie mai dulce se poate pune puțin zahăr și un strop de praf de copt peste ea. Potrivit marilor bucătari, praful de copt ajută ceapa să se înmoaie mai repede. Reprezintă unul dintre cele mai folosite trucuri în restaurante.
Pentru a tăia ceapa mai repede e bine să lași partea cu coada intactul. Astfel vei putea să o ții mai bine și nu va aluneca sub cuțit. Folosește un cuțit bine ascuțit, apoi taie transversal, cât mai subțire, până aproape de codiță. Apoi taie în paralel cu tocătorul. Este important să toci mărunt până aproape de coadă.